Netanjahu obvinil Britániu z vysielania zmiešaných signálov v prípade podpory Izraela

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér tiež skritizoval vládu britského premiéra Keira Starmera aj za pozastavenie niektorých zbraní do Izraela.

Spojené štáty schválili predaj vojenského vybavenia pre Izrael za vyše 20 mld. dolárov Na archívnej snímke z 24. júla 2024 izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpráva počas spojeného stretnutia Kongresu v sídle Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí David Lammy začiatkom septembra informoval, že rozhodnutie o pozastavení sa týka približne 30 z 350 vývozných licencií na vojenskú techniku vrátane súčiastok pre vojenské lietadlá, vrtuľníky, drony a položky, ktoré uľahčujú pozemné zameriavanie.

Netanjahu v rozhovore pre britský denník Daily Mail zverejnenom v stredu povedal, že po októbrovom útoku Hamasu na juh Izraela vyjadrila predchádzajúca britská vláda jasnú podporu Izraelu, zatiaľ čo súčasná vláda vysiela zmiešané signály.

„Tvrdia, že Izrael má právo na obranu, ale podkopávajú našu schopnosť uplatniť toto právo tým, že menia postoj Británie k absurdným obvineniam prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) proti Izraelu a blokujú predaj zbraní Izraelu, ktorý bojuje proti genocídnej teroristickej organizácii, ktorá uskutočnila masaker 7. októbra,“ povedal izraelský premiér.

Izrael podľa Netanjahua vedie „spravodlivú vojnu spravodlivými prostriedkami“ a tvrdí, že prijíma „bezprecedentné opatrenia na ochranu civilistov pred nebezpečenstvom a v plnom súlade s medzinárodným právom“.

Netanjahu v rozhovore povedal, že „chybné rozhodnutia“ britskej vlády nezmenia odhodlanie Izraela eliminovať Hamas, hnutie, ktoré podľa neho pri minuloročnom útoku 7. októbra zavraždilo aj 14 britských občanov a ďalších piatich zajalo.

Izraelský premiér dodal, že Británia je svedkom „nehanebného antisemitizmu“ na univerzitách, v centrách miest a v mnohých častiach krajiny, pričom to označil za znepokojujúce. V tejto súvislosti povedal, že očakáva od britských predstaviteľov potrebné kroky na „odstránenie tejto pohromy“.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac