Reuters: Indická munícia končí v rukách Ukrajincov. Protesty Moskvy sú neúčinné

Európski zákazníci presmerovali muníciu, ktorú si objednali od indických zbrojárov, na Ukrajinu. Najľudnatejšia krajina sveta podľa colných záznamov, ktoré analyzovala agentúra Reuters, tieto zásielky nezastavila – a to napriek protestom Ruska.

Russia India Ruský prezident Vladimir Putin sa počas stretnutia v Kremli v Moskve v Rusku rozpráva s indickým premiérom Narendrom Modim oceneným Rádom svätého Ondreja. Foto: Profimedia.sk

Okrem vlastnej analýzy sa Reuters obrátil na jedenástich indických a európskych predstaviteľov, ktorí tieto dodávky potvrdili s vysvetlením, že kuriózna situácia platí už asi rok.

Kremeľ podľa Reuters nepríjemnú otázku nastolil najmenej pri dvoch príležitostiach vrátane júlového stretnutia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova s jeho indickým náprotivkom Subrahmanjámom Džajšankarom, uviedli traja indickí predstavitelia.

Ministerstvá zahraničných vecí a obrany Ruska a Indie na otázky neodpovedali. V januári hovorca indického ministerstva zahraničných vecí Randhir Jaiswal na tlačovej konferencii uviedol, že India Ukrajine delostrelecké granáty neposlala ani nepredala.

Dva indické vládne zdroje a dva zdroje z obranného priemyslu pre Reuters uviedli, že Dillí vyrába len veľmi malé množstvo munície, ktorú používa Ukrajina, pričom jeden z predstaviteľov odhadol, že ide o menej ako jedno percento celkového armádneho importu Kyjeva.

Agentúra nedokázala rozoznať, či európski objednávatelia muníciu Ukrajine predali, alebo rovno darovali.

Medzi európskymi krajinami, ktoré posielajú indickú muníciu na Ukrajinu sú podľa medializovaných informácií Taliansko a Česká republika, ktorá vedie iniciatívu na dodávanie delostreleckých granátov Kyjevu z krajín mimo Európskej únie.

Indické pravidlá to neumožňujú

Indické predpisy o vývoze zbraní obmedzujú používanie zbraní na deklarovaného kupujúceho, ktorý riskuje ukončenie budúceho predaja, ak dôjde k neoprávneným prevodom tretej strane. Tento mechanizmus majú nastavený aj mnohé iné štáty.

Arzan Tarapore, expert na indickú obrannú politiku na Stanfordovej univerzite uviedol, že hlavným faktorom pri presune zbraní na Ukrajinu bol tlak Dillí na rozšírenie vývozu zbraní. „Pravdepodobne počas náhlej nedávnej expanzie došlo k niekoľkým prípadom porušenia práv zo strany koncových používateľov,“ povedal.

Walter Ladwig, odborník na bezpečnosť v južnej Ázii z King’s College v Londýne uviedol, že odklon relatívne malého množstva munície je pre Dillí geopoliticky užitočný. „Umožňuje Indii ukázať partnerom na Západe, že nie je ‚na ruskej strane‘ v rusko-ukrajinskom konflikte,“ povedal s tým, že Moskva má na rozhodnutia Dillí len malý vplyv.

Nadštandardné vzťahy

India má vrúcne vzťahy s Ruskom, od ktorého dováža drvivú väčšinu zbraní, obrovské množstvá ropy a odmietla sa pripojiť k západnému sankčnému režimu.

Ázijská veľmoc však udržiava dobré vzťahy aj so Západom. Dillí a Washington napríklad nedávno posilnili obranu a diplomatickú spoluprácu v kontexte rastúcej Číny, ktorú obaja považujú za svojho hlavného rivala.

Podľa údajov, ktoré zostavil think-tank Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru, India medzi rokmi 2018 a 2023 vyviezla zbrane za niečo viac ako tri miliardy dolárov.

(sab/tod)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok