Nadácia Zastavme korupciu podala podnet na generálnu prokuratúru proti Martine Šimkovičovej

Predstavitelia nadácie sa pri príležitosti štvrtkového protestu kultúrnej obce pozreli na personálnu politiku v kultúre.

Druhé rokovanie vlády SR Martina Šimkovičová. Foto: Martin Baumann/TASR

„Ministerka kultúry Martina Šimkovičova vymenila za rok takmer tretinu z 30 šéfov organizácií, ktoré patria pod jej rezort. Po odvolaní riaditeľa SND sama vystupovala v úlohe štatutárky, čo zákon neumožňuje. Podali sme preto podnet na Generálnu prokuratúru, aby preskúmala zákonnosť postupu ministerky,“ spresnila Xénia Makarová z nadácie na sociálnej sieti.

Dodala, že výmeny „špičkových manažérov“ robí ministerka menej transparentne ako jej predchodcovia. „Cez zmenu zákonov si dokonca posilnila možnosť odvolať ich skôr a bez uvedenia dôvodu,“ konkretizovala.

Poukázali tiež na posilnenie vplyvu rezortu kultúry vo Fonde na podporu umenia, keď je dôsledkom „zabrzdenie“ rozdeľovania peňazí. To bude znamenať podľa nadácie niektoré existenčné problémy.

„Eurokomisárka Věra Jourová už písala ministerke, že Brusel, ktorý tiež prispieva eurofondmi na slovenskú kultúru, pozorne sleduje zmeny vo verejnoprávnej televízii. Jourová sa obáva zníženia nezávislosti televízie na úkor politiky,“ uzavrela Makarová.

(max)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok