Vo viacerých mestách protestovali tisícky ľudí proti krokom Šimkovičovej rezortu

Cieľom bolo vyjadriť podporu ľuďom v štrajkovej pohotovosti a odmietnuť kroky vedenia Ministerstva kultúry SR. Protestné hlasy zazneli z Bratislavy, Košíc, Nitry, Žiliny či Banskej Bystrice.

protest Snímka z celoslovenského občianskeho protestu na podporu Kultúrneho štrajku v Košiciach 19. septembra 2024. Foto: František Iván/TASR

Protesty nadviazali na prebiehajúce hnutie – Kultúrny štrajk a akciu v uliciach organizovala občianska platforma s názvom Otvorená kultúra.

Tisícky pracujúcich v kultúre a kreatívnom priemysle vyhlásili 5. septembra štrajkovú pohotovosť. Nateraz sa do nej zapojilo viac ako 3500 ľudí.

Reorganizácie SNG a SNM

Na tlačovej besede zástupcov výboru Kultúrneho štrajku vystúpil v stredu Marcel Čas, ktorý bol riaditeľom Inštitútu kultúrnej politiky (IKP) na ministerstve kultúry, ktorý ministerka Martina Šimkovičová (nom. SNS) v auguste zrušila.

Čas uviedol, že ministerka plánuje rozsiahlu reorganizáciu príspevkových organizácií rezortu, ktorá by sa dotkla desiatok inštitúcií, vrátane tých najväčších ako Slovenská národná galéria (SNG) a Slovenské národné múzeum (SNM). Spájanie inštitúcií by sa malo dotknúť viac ako dvoch tisíc zamestnancov, ktorí by nemali garantované pracovné miesta, povedal Čas.

Išlo iba o analýzu

Rezort kultúry sa voči tvrdeniam Časa ohradil. Možná reorganizácia je iba predmetom odborných analýz a podľa ministerstva nie je isté, či nastane. Ministerstvo vyhlásilo, že do svojho prepustenia bývalý riaditeľ IKP plnil zverenú agendu bez výhrad a servilne.

“Chceme upozorniť na skutočnosť, že ako pán Čas tak aj každý štátny zamestnanec je počas svojho pôsobenia v štátnej službe viazaný mlčanlivosťou,” uviedla v stanovisku hovorkyňa rezortu kultúry Petra Bačinská. Zároveň dodala, že konanie bývalého riaditeľa môže byť protizákonné.

Štrajkový výbor vznikol po odvolaní riaditeľov Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie. Výbor od vládnej koalície žiada kompetentné riadenie rezortu kultúry, zvrátenie viacerých novoprijatých zákonov – napríklad zákon o Fonde na podporu umienia alebo zákon o telerozhlase a zvýšenie financovania umenia a kultúry.


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok