EÚ vyčlenila 400 miliónov eur z ruských aktív na produkciu zbraní ukrajinskými firmami

Výnosmi z aktív Ruskej federácie financovala Únia najmä výrobu ukrajinských húfnic Bohdana, pripomenula veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine Katarína Mathernová v rozhovore pre portál Ukrajinska pravda.

Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice Bohdana na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 25. januára 2024. Foto: TASR/AP Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice Bohdana na ruské pozície pri meste Bachmut 25. januára 2024. Foto: TASR/AP

„Vyrábate v rovnakej kvalite, za menej peňazí, rýchlejšie, znižujete náklady na dopravu a logistiku a platíte dane Ukrajine, takže pomáhate ekonomike,“ vyjadrila sa veľvyslankyňa.

„Som na to obzvlášť hrdá, pretože som bola jedným z veľmi silných zástancov tohto systému. A som veľmi rada, že sa to teraz skutočne deje,“ dodala Mathernová.

Najvyššie postavená Slovenka zároveň vyjadrila nádej, že Ukrajina sa najneskôr do roku 2030 stane súčasťou Európskej únie.

„Ako som už niekoľkokrát povedala v predchádzajúcich rozhovoroch, myslím si, že cieľ, ktorý spomenul prezident (Európskej rady Charles) Michel, a to vstup Ukrajiny do EÚ do konca tohto desaťročia, nie je nereálny. Myslím si, že je realistický,“ povedala.

„Nie je to len technický proces rokovaní, ktorý si vyžaduje čas. Musíte mať aj politickú ratifikáciu všetkými členskými štátmi, pretože prijatie nového člena je zmenou zmluvy o EÚ. Takže ju musí ratifikovať každý z členských štátov v akomkoľvek formáte, a to si vždy vyžaduje čas. V prípade rozšírenia v roku 2004 to trvalo približne rok a pol,“ vysvetlila veľvyslankyňa.

(sita, sab)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok