Tak trochu grindíl rebélie z ostrovnej Korziky

V auguste sme boli týždeň na Korzike, počasie ako na objednávku (ako aj všade na Slovensku), len tých 33 až 37 °C sa pri mori lepšie znáša. More na pláži v Cervione je čisté, pokojné.

KorzikaIII-min Koláž Corsica ferries. Autor: Štefan Sojka

Neďaleká rodinná pekáreň a cukráreň na rohu (Boulangerie Patisserie Polizzi, založená v roku 1985) pečie čerstvé pečivo denne, vrátane nedele. Okrem čerstvých bagiet za 1,10 eura medzi dobrotami ponúka aj známe eklerky (eclair) z vypaľovaného cesta, plnené parížskym krémom. Bolo ich viac druhov, s rôznymi plnkami a polevami. Žiaľ, eklerky som nestihla ochutnať. Menšia chybička v zážitkovej logistike? Inak, čerstvá kôrka bagiet božsky chrumkala ako v animovanom filme Ratatouille. Spomínate?

Pivo Pietra (3 dcl za 4 eurá) v plážovom bare chutilo dobre a nezvyčajne. Záhada možno spočívala v tom, že do 6-percentného ležiaka sa okrem sladu a chmeľu pridáva aj vybraná gaštanová múka, ktorá dodáva tomuto jantárovému pivu nezameniteľnú chuť. Čašník, Korzičan Emanuel, sa prvýkrát na nás pozrel a privítal nás so slovami: Zdravstvujte, druzja. Možem razgavarivať po rusky. Ja znáju čuť-čuť. Len, len tak? Pamätám si ten výraz dobre?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.