Skreslené makroekonomické štatistiky poskytujú falošný obraz o ekonomike

Americká centrálna banka v stredu znížila úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu. Zatiaľ čo novinári to vzhľadom na voľby politicky očakávali, ekonómovia nie. Politické želania sa skrátka zásadne líšia od ekonomických údajov.

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell. FOTO TASR/AP Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Finančné trhy na toto rozhodnutie prudko zareagovali: zlato posilnilo na nové historické maximum a očakávam, že bude posilňovať aj naďalej. V reakcii na rozhodnutie Fedu posilnili aj akcie. Lenže… nevydržali dlho. Jedno – hoci dramatické – zníženie úrokových sadzieb im nestačilo. Šéf Fedu im nesľúbil, že sa to nabudúce zopakuje. A oni chceli tento sľub počuť.

Takže po počiatočnom posilnení to akcie po chvíli opäť vzdali a nakoniec aj tak skončili nižšie. Je stále ťažšie presvedčiť finančné trhy aby stúpali, chcú vidieť čoraz silnejšie argumenty. Ani vytúžené prudké zníženie úrokových sadzieb, od ktorého si sľubovali oživenie už nestačilo. Od svojho vrcholu v polovici júla tak trhy v priemere stabilne a mierne klesali. Javí sa, že na zvrátenie kurzu by zjavne potrebovali ešte silnejší kaliber, ktorý by presvedčil.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.