Lekárske odborové združenie obviňuje vládu z deštrukcie memoranda aj zdravotníctva

Lekárski odborári sa pripravujú na prísne opatrenia vrátane zastavenia vykonávania nadčasov a pohotovostí nad zákonné limity.

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas brífingu cez prestávku v rámci rokovania medzi LOZ a vládou SR v Bratislave v utorok 21. novembra 2022. Foto: Dano Veselský/TASR Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas brífingu cez prestávku v rámci rokovania medzi LOZ a vládou SR v Bratislave v utorok 21. novembra 2022. Foto: Dano Veselský/TASR

Vyplýva to z ich poslednej výzvy adresovanej vláde, kde len oznamujú, že nie sú ochotní pokračovať v nútených nadčasoch a pohotovosti nad rámec zákona. Pred tromi mesiacmi LOZ s obavami prijalo medializované informácie o zvažovanej transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

„Premena nemocníc na obchodné spoločnosti nemôže znamenať nič iné ako snahu o privatizáciu štátnych nemocníc,“ povedali predstavitelia LOZ, pripomínajúc obdobné snahy z minulosti. LOZ tiež konštatuje porušenie záväzku postaviť národnú nemocnicu na Rázsochách, pričom ministerka zdravotníctva toto rozhodnutie odôvodnila výsledkami analýzy financovanej prevažne finančnou skupinou PENTA.

Podľa slov Petra Visolajského, predsedu LOZ, kroky vlády a ministerky škodia slovenskému zdravotníctvu a pacientom. V uplynulých dňoch sa však situácia zhoršila. „Vláda sa rozhodla porušiť ďalšie body dohody – znížiť mzdy zdravotným sestrám a zničiť systém, ktorý zastavil exodus lekárov zo Slovenska,“ uviedol Visolajský a dodal, že „vláda pána Fica týmito krokmi pomáha finančným skupinám a nie pacientom, narúša sociálny zmier, vyháňa posledné sestry a skúsených lekárov z našich nemocníc a mladých zdravotníkov vyháňa do zahraničia.“ LOZ varuje, že ak vláda zrealizuje svoje zámery, Slovensko sa stane jedným z najväčších exportérov zdravotníkov pre ostatné krajiny, čo prehĺbi nedostatok sestier a lekárov na Slovensku.

Organizácia preto vyzýva vládu, aby od tohto destabilizujúceho plánu upustila a sústredila sa na skutočné zlepšenie stavu zdravotníctva. „Pánovi premiérovi pripomíname zodpovednosť za naše zdravotníctvo. Kroky jeho vlády nezlepšujú stav slovenského zdravotníctva a kvalitu zdravotnej starostlivosti o pacientov, ale naopak ho zhoršujú a robia menej efektívnym a udržateľným,“ uzavrel Visolajský.

(sita)