Taliansko legalizuje chemickú kastráciu násilníkov, znížiť chcú riziko recidívy

Dolná komora talianského parlamentu schválila vytvorenie výboru, ktorý by navrhol zmeny k zákonu o liečbe sexuálnych delikventov pomocou liekov blokujúcich androgény.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP Talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Návrh predložila pravicová Liga, ktorá je súčasťou vládnej koalície premiérky Giorgie Meloniovej a ktorá urobila zo zavedenia chemickej kastrácie pedofilov a násilníkov kľúčovú súčasť svojej platformy. Meloniová sa od nástupu v roku 2022 snaží sprísňovať zákon. Stanovili už napríklad desiatky nových trestných činov a sprísnili i existujúce tresty.

Z aktuálnych návrhov vyplýva, že by odsúdení sexuálni delikventi mohli dostať podmienečný trest výmenou za podstúpenie hormonálnej blokujúcej liečby.

Šéf Ligy Matteo Salvini to na sociálnej sieti X zhodnotil ako „ďalší dôležitý krok vpred v našom historickom boji za spravodlivosť a zdravý rozum“.

Opozičné skupiny tento návrh označili za „extrémistický“ a „porušujúci ľudskosť a spravodlivosť“. Niektorí ho dokonca označujú za protiústavný, pričom podľa nich „podkopáva základy právneho systému, ktorý po stáročia prekonal realizáciu telesných trestov“, píše portál Politico.

Chemická kastrácia spočíva v podávaní liekov, ktoré utlmujú uvoľňovanie hormónov stimulujúcich semenníky k produkcii testosterónu, čím sa znižuje libido.

Povinná chemická kastrácia je povolená napríklad v Rusku či Poľsku a niektorých štátoch USA za vymedzené trestné činy. Existujú však i pochybnosti o účinnosti kastrácie pri prevencii recidívy a odborníci tvrdia, že môže mať fyzické a psychické vedľajšie účinky.

(max)


SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok