Anton Grňo z ĽSNS čelí ďalšej obžalobe

Prokurátorka Krajskej prokuratúry Trenčín podala na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na exčlena kotlebovej strany pre pokračovací zločin rozširovania extrémistického materiálu.

èlen Kotlebovej ¼SNS Anton G. na súde Člen ĽSNS Anton Grňo. Foto: TASR/Ján Krošlák

Prokurátorka kladie Grňovi za vinu, že dlhší čas a verejne rozširoval extrémistický materiál, ktorý mal aj prechovávať.

Taktiež že verejne – najmä použitím hesiel, prejavoval sympatie ku skupine, hnutiu či ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, a ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú a náboženskú nenávisť.

„Vyšetrovaním bolo zistené, že obžalovaný v rokoch 2021 až 2022 postupne zverejňoval na svojej osobnej, verejne prístupnej internetovej stránke na sociálnej sieti texty, vlastné príspevky, heslá, pozdravy a obrázky, ktoré spĺňajú kritériá označenia extrémistického materiálu,“ doplnil hovorca trenčianskej prokuratúry Marián Sipavý.

Grňa pritom v minulosti už pre rovnaké obvinenie pred súdom stál. V roku 2018 v budove Najvyššieho súdu vykríkol heslo „Na stráž!“. Okrem zástupcov médií to počul tiež prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

V roku 2021 mu za to bol udelený finančný trest vo výške päťtisíc eur, voči rozhodnutiu sa odvolal. O pár mesiacov neskôr rozsudok Špecializovaného trestného súdu potvrdil aj odvolací Najvyšší súd.

(tasr, max)