Fico pozval opozíciu na úrad vlády, Matoviča vynechal. Témou má byť konsolidácia

Vláda je podľa premiéra „pripravená zvážiť akékoľvek konštruktívne návrhy týkajúce sa konsolidácie“, preto Robert Fico (Smer) na utorok 24. septembra pozval predsedov parlamentných strán na Úrad vlády SR na rokovania.

Predseda vlády SR Robert Fico sa stretol na Úrade vlády SR so zástupcami obchodných reazcov Robert Fico. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Keďže patríte ku kritikom obsahu navrhovanej vládnej konsolidácie, dovoľujem si Vás ako predseda vlády SR pozvať na stretnutie spoločne s predstaviteľmi Ministerstva financií SR,“ napísal Fico v otvorenom liste, ktorý zdieľal na Facebooku.

Premiér pripomenul, že vláda s návrhom na konsolidáciu verejných financií predložila parlamentu aj návrh na rokovanie v skrátenom konaní. „Vláda je presvedčená, že predkladá finančne, ekonomicky a sociálne vyváženú stratégiu konsolidácie,“ dodal s tým, že výška verejného dlhu či rozpočtového deficitu „sú pre súčasnú vládu iba finančné nástroje a majú len slúžiť na plnenie schváleného Programového vyhlásenia vlády“.

Stretnutie, na ktoré nedostalo pozvánku hnutie Slovensko Igora Matoviča, sa má uskutočniť 24. septembra o 9.30 h v priestoroch úradu vlády.

Stretnutie by bolo výnimočné

Stretnutie tohto formátu by bolo veľkou raritou. Fico sa v pozícii predsedu vlády s opozíciou stretol ešte v júni roku 2012, pričom témou bola takisto konsolidácia verejných financií a takzvaný trvalý euroval. Stretnutie trvalo takmer dve hodiny a premiér ho označil za vecné a konštruktívne.

Pripomeňme, že v tom čase na Slovensku fungovala po marcových predčasných voľbách jednofarebná vláda Smeru a do opozičných ľavíc parlamentu zasadla pätica strán KDH, OĽaNO, MOST-HÍD, SDKÚ – DS a SaS.

Predošlý kabinet na čele s premiérkou Ivetou Radičovou stroskotal po tom, ako Národná rada SR rozhodovala o posilnení dočasného eurovalu (EFSF), pričom Radičová spojila rozhodnutie o tomto návrhu s hlasovaním o dôvere vláde.  

Poslanci parlamentu nedôveru vláde vyslovili 11. októbra 2011, keďže navýšenie eurovalu podporilo len 55 poslancov – potrebných bolo 76 hlasov. Najviac diskutovanou témou bol v tom čase nesúhlasný postoj sulíkovcov.

SaS odmieta byť súčasťou

Strana SaS v reakcii uviedla, že Robert Fico je plne zodpovedný za zvýšenie daní a očakávané zdražovanie na Slovensku. Pripomenula, že koalícia v minulosti schválila viaceré legislatívne zmeny, s ktorymi liberáli nesúhlasili a premiér odmietol aj okrúhly stôl u prezidentky Čaputovej či Petra Pellegriniho.

Aj konsolidačné opatrenia vláda schválila bez konzultácie s opozíciou a búria sa proti nim zdravotníci, učitelia, dôchodcovia, hotelieri či študenti, uviedla SaS v tlačovej správe.

„Za stranu SaS môžem deklarovať, že sa na takomto pokryteckom stretnutí nezúčastníme. Robert Fico chce zneužiť opozíciu, ktorá má fiktívne nahradiť sociálny dialóg. Fico s Dankom a Eštokom sú v zúfalej situácii a nevedia, čo majú robiť. Sú však plne zodpovední za pripravované zvýšenie daní,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling s dôvetkom, že dialóg s opozíciou o konsolidačných opatreniach, potom ako boli schválené na vláde, bude v parlamente, kam patrí.

Šimečka aj KDH prídu

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na pondelkovej tlačovej besede povedal, že sa na stretnutí zúčastní. „Možno im chýbajú hlasy, možno je to zúfalý pokus získať väčšinu v parlamente, ale touto cestou nepôjdeme,“ povedal na margo stretnutia.

„Teraz sa o navrhnutej Ficovej drahote do krvi hádajú v koalícii, a on sa to snaží prekryť rokovaním s opozíciou na Úrade vlády. Ak si myslí, že mu toto rokovanie pomôže zakryť Ficovu drahotu a asi najväčšie zvýšenie daní v našej histórii, tak je na veľkom omyle. Na rokovanie prídem a osobne mu zopakujem výzvu, aby dodržal svoje sľuby voličom,“ napísal Šimečka na sociálnej sieti.

Aj KDH sa zúčastní rokovaní s premiérom Ficom o konsolidácii. „KDH prijíma pozvanie predsedu vlády R. Fica na zajtrajšie spoločné stretnutie a predstaví na ňom návrhy hnutia pre riešenie konsolidačných opatrení tak, ako sme ich už prezentovali s cieľom, aby občania znášali dôsledky konsolidácie čo možno najmenej,“ reagoval tlačový odbor.

O čom je konsolidácia

Pripomeňme, že vládna koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur minulý týždeň. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu.

Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty na 23 percent a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 percent, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

(red)