SaS: Pozvanie premiéra pre opozíciu diskutovať o konsolidácii je falošné

SaS nechce s Robertom Ficom diskutovať za zatvorenými dverami. Svoje výhrady voči konsolidačnému balíčku bude adresovať verejne v parlamentnom pléne.

2024082017_NRSR_SUSKO_ODVOLANIE_7066668 (1) Branislav Gröhling (SaS) počas 17. schôdze Národnej rady SR. Foto: Jakub Kotian/TASR

Strana zdôrazňuje, že balíček bol už schválený na vláde a má sa o ňom rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Fico musí podľa SaS prevziať plnú zodpovednosť za rozkladajúci sa štát a vyššie dane. „Nemáme sa s premiérom o čom baviť. Konsolidačné opatrenia, za nás ‚zdieračské‘ pre ľudí, boli už schválené minulý týždeň na vláde. Podľa informácií z národnej rady budeme o týchto opatreniach rokovať tento týždeň alebo budúci týždeň v utorok (1. 10.). Tam sme pripravení viesť diskusiu,“ uviedol na utorkovej tlačovej konferencii predseda strany Branislav Gröhling.

Pripomenul, že Fico sa odmietol s opozíciou rozprávať, keď predkladal novelu trestných kódexov, keď sa rušil Úrad špeciálnej prokuratúry, ale aj vtedy, keď sa zvyšovali platy členom vlády.

SaS žiada od koalície riadnu rozpravu v parlamente v normálnych časoch, kde dostane opozícia priestor.

Jednou z najväčších chýb konsolidačného balíčka je podľa poslanca Mariána Viskupiča (SaS), že nevytvára žiadne impulzy pre investície zo súkromného sektora a zahraničia. Dáva takisto extrémne málo času na jeho implementáciu. Dodal, že vláda nemá žiadnu ambíciu šetriť, napríklad pri zamestnancoch štátnej správy.

(tasr)


Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok