Fiala podľa Bartoša porušil koaličnú zmluvu, ten však chce, aby táto vláda pokračovala

Končiaci český minister pre miestny rozvoj a vicepremiér pre digitalizáciu Ivan Bartoš, povedal, že napriek porušeniu koaličnej zmluvy zo strany premiéra a odchodu Pirátov chce, aby súčasná vláda pokračovala.

Ivan Bartoš Piráti Predseda Českej prirátskej strany Ivan Bartoš. Foto: TASR/AP

Nechcel by, aby boli predčasné voľby, po ktorých by sa vrátil Andrej Babiš. Povedal to v stredu po stretnutí s predsedom hnutia STAN Vítom Rakušanom.

Pripomenul, že Piráti do vlády vstupovali v koalícii s hnutím STAN. Ich koaličná zmluva však podľa neho nerieši situáciu, ak jedna zo strán z vlády odíde. STAN teda na odchod vyzývať nebudú, ako to niektorí členovia Pirátov naznačovali. Hoci mali podľa Bartoša vyjednávacie heslo „spolu do vlády, spolu do opozície“, to podľa neho platilo pred tromi rokmi.

„Ja chcem, aby táto vláda pokračovala. Nechcem, aby tu naskakoval Andrej Babiš v nejakých predčasných voľbách,“ povedal šéf Pirátov.

S hnutím STAN mali spoločný program. S Rakušanom preto podľa jeho slov hovoril o tom, ako budú ich priority presadzovať, aj keď už Piráti vo vláde nebudú. Rokovanie so šéfom STAN Bartoš označil za profesionálne.
       
Podľa Rakušana vyvolal konflikt medzi koalíciou SPOLU a Pirátmi vlnu emócií, ktorá neprospieva vláde ani Českej republike. Roztržka podľa neho v koalícii vyvolala atmosféru, ktorá „nie je jednoduchá“. Spôsob, akým Fiala Bartoša odvolal, nepovažuje hnutie za dobrý, ale faktickým dôvodom odvolania rozumie.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok