Vstup do akvaparkov môže zdražieť ešte viac. Priplatíme si zrejme aj za lyžovačku

Relax vo vode na Slovensku môže stáť od budúceho roka viac ako v súčasnosti. Ak vzrastie daň z pridanej hodnoty (DPH) v akvaparkoch a na kúpaliskách, ako ju schválila vláda, možno očakávať aj zvýšenie iných vstupných nákladov.

akvapark ilustr. foto saakp fb Ilustračná snímka. Foto: SAAKP/FB.

Prípadné ďalšie zvýšenie cien môže citeľne znížiť konkurencieschopnosť tejto časti domáceho turizmu oproti susedným krajinám, spôsobiť úbytok návštevníkov a tržieb. Už v súčasnosti sú viaceré akvaparky najmä v Maďarsku a Poľsku cenovo dostupnejšie, kúpaliská s prístupnými poplatkami možno nájsť aj v Česku či Rakúsku.

Prezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP) Gabriel Somogyi pre denník Štandard potvrdil, že ak by daň pre tieto prevádzky vzrástla zo súčasných 10 na 23 percent, vstupné by sa mohlo zvýšiť takmer až o 20 percent. To by však podľa neho už bolo neúnosné, návštevníci by to ťažko prijali. Zvýšili by sa totiž aj náklady napríklad na bazénovú chémiu, opravy, rôzne služby, ako aj osobné výdavky.

„Naša konkurencia v Maďarsku alebo v Čechách nebude zvyšovať cenu. Nebudeme konkurencieschopní, žijeme dosť aj z toho, že prichádzajú tiež českí turisti a oni sú cenovo veľmi citliví,“ povedal Gabriel Somogyi. „To by malo za následok, že budeme mať menej hostí a celkový výber daní bude na úrovni, kde bol predtým, len tieto firmy skrachujú alebo budú mať finančné problémy,“ obáva sa.

Rozdiely medzi juhom a severom

Celodenné vstupné pre dospelých v slovenských akvaparkoch a na kúpaliskách, ktoré sú členmi asociácie, sa podľa nej pohybuje od 8 do 39 eur. Spolu s využitím iných služieb, wellness, občerstvením či ubytovaním tak môže byť suma za ich návštevu podstatne vyššia. To platí ešte viac v prípade rodín s deťmi, napriek rôznym zľavám.

Medzi viacerými vodnými areálmi na juhozápade krajiny v rovinatom Podunajsku a na severe v podhorí Tatier sú aj dvojnásobné cenové rozdiely. To podľa asociácie súvisí s lokalitou zariadenia, jeho vybavenosťou, počtom bazénov a atrakcií aj s ponukou služieb. Ľudia si môžu vybrať z rôznej ponuky podľa svojich možností.

Šéf asociácie akvaparkov a kúpalísk hovorí, že ceny v domácich areáloch zodpovedajú úrovni a rozsahu služieb. „Ale určite už sme pri vyššej hrane toho, čo je akceptovateľné,“ priznal Somogyi. Podľa neho sa snažia o to, aby vstupné náklady boli čo najmenej zaťažujúce, aby si to mohol každý dovoliť a potom je už na zvážení návštevníkov, či zaplatia aj za iné služby.

Thermalpark v Dunajskej Strede. Foto: Edmund Örzsik/TASR

Vstupné vo vybraných areáloch

Na základe údajov vybraných akvaparkov a kúpalísk na ich portáloch celodenný vstup pre dospelého bez využitia ďalších služieb v Thermalparku v Dunajskej Strede stojí cez týždeň mimo hlavnej sezóny 14 eur. Cez víkendy, sviatky a v hlavnej sezóne návštevníci platia 16 eur. Pobyt v Thermal Corvinus vo Veľkom Mederi vyjde na 17 eur pri platbe v pokladni, online o euro lacnejšie.

Na termálnom kúpalisku v Podhájskej v okrese Nové Zámky si na deň pýtajú 14 eur, na termálnom kúpalisku Štrand v Nových Zámkoch 12 eur, pri kúpe v automate o euro menej. Cena vstupu do Vadaš Thermal Resort v Štúrove v tom istom okrese dosahuje v lete 15 eur, pred a po hlavnej sezóne 8 eur.

V Thermalparku Nitrava v Poľnom Kesove v okrese Nitra zaplatíte na deň 15,50 eura, v Thermal Parku v Patinciach v okrese Komárno 18 eur, online deň vopred 16 eur. V Aquaparku Senec je cena takmer 28 eur, pri kúpe online o dve eurá nižšia, neobmedzený vstup s doplatkom za saunu stojí takmer 40 eur. Do Aquaparku Trnava sa dostanete za 26 eur.

Najdrahšie celodenné vstupné je v horských akvaparkoch pod Nízkymi, Západnými a Vysokými Tatrami, ktoré patria k najviac vyhľadávaným turistickým miestam na Slovensku.

Vo vodných parkoch Tatralandia pri Liptovskom Mikuláši a v susednej Bešeňovej v okrese Ružomberok majú rovnaké základné ceny. Od pondelka do štvrtka dospelí zaplatia 33 eur, v piatok, cez víkend, sviatky 36 eur. Online kúpa je lacnejšia o dve a tri eurá. Za vstup do Aquacity v Poprade treba uhradiť 28 eur na mieste alebo 26 eur online.

Kúpalisko Vadaš v Štúrove. Foto: Milan Drozd/TASR

Viac návštevníkov ako pred pandémiou

Počet návštevníkov v prevádzkach 29 členov asociácie akvaparkov a kúpalísk vlani presiahol 6 miliónov, čo bolo viac ako v predpandemickom roku 2019 o necelé dve percentá. „Po ťažkých rokoch toto odvetvie cestovného ruchu konečne napredovalo. Medzi rokmi 2022 a 2023 narástol počet návštevníkov o 22,8 percenta,“ spresnil druhý viceprezident asociácie Ľudovít Lebo. V prevádzkach bolo zároveň ubytovaných vyše 700-tisíc návštevníkov.

Až 60 percent všetkých návštevníkov bolo v siedmich akvaparkoch, pričom v piatich z nich ich bolo viac ako pol milióna. Najviac ľudí v minulom roku prišlo napriek vyšším cenám do Bešeňovej a Tatralandie, ale aj do areálov v Štúrove, Veľkom Mederi a Poprade.

Tohtoročná sezóna sa podľa asociácie ukazuje byť ešte lepšia, čo môže znamenať, že zariadenia vodného relaxu sa už zotavili z covidových obmedzení a prepadu. „Za sedem mesiacov 2024 celkový počet návštevníkov v prevádzkach členov SAAKP presiahol štyri milióny,“ uviedol Somogyi.

Aj v tomto roku očakáva minimálne toľko návštevníkov ako vlani. „Za sedem mesiacov všetci naši členovia boli v pluse. Ôsmy mesiac tiež dopadol dobre a niektoré kúpaliská, ktoré majú charakter letného kúpania, už aj majú zatvorené,“ dodal pre Štandard.

Slováci medzi návštevníkmi a ubytovanými v akvaparkoch a na kúpaliskách v rámci asociácie majú podiel od 40 do 90 percent. Českí návštevníci sú druhou najpočetnejšou skupinou, ktorá pravidelne dovolenkuje na Slovensku, nasledujú turisti z Poľska.

„Oddych pri vode, plávanie, športovanie, masáže sú prevenciou proti chorobnosti aj starnutiu Slovákov. A to mení aj náklady pre zdravotnú starostlivosť. Ak sa dostupnosť plávania a relaxu obmedzí, prostriedky na zdravie to zásadne ovplyvní,“ dodal prvý viceprezident asociácie akvaparkov a kúpalísk Peter Kolenčík. Podľa neho by pomohlo aj rozšírenie možnosti využiť takzvané rekreačné poukazy na služby na udržanie zdravia, nielen ubytovanie, čo presadzujú už štyri roky.

Akvapark Tatralandia pri Liptovskom Mikuláši. Foto: Tatralandia/FB.

Lyžovanie môže byť ešte drahšie

Návštevníci horských stredísk v zimnej sezóne kombinujú lyžovanie aj s relaxom v termálnej vode. Priplatiť si majú aj za zážitky na snehu. Daň na prepravu lanovkami a skipasy sa má tiež zvýšiť z 10 na 23 percent. Už v súčasnosti je lyžovanie na slovenských svahoch pomerne nákladný relax, čo platí hlavne v tatranských strediskách. Turisti možno privítajú to, že znížená päťpercentná daň má byť popri stravovaní napokon aj za ubytovanie.

Združenie prevádzkovateľov lanoviek a lyžiarskych vlekov LAVEX sa takisto vyjadrilo k navrhovanému drastickému zvýšeniu DPH na služby horských stredísk. Očakáva, že to prinesie výraznú stagnáciu v celých regiónoch a spôsobí straty aj ostatným naviazaným službám.

„Vláda si neuvedomila, že budeme nekonkurencieschopní voči najbližším konkurenčným trhom a naši najčastejší návštevníci budú mať rovnaké služby výrazne lacnejšie doma – v Poľsku je DPH 8 percent a v Čechách 12 percent,“ upozornil výkonný riaditeľ združenia Bohuš Hlavatý. Pri takýchto rozdieloch podľa neho dovolenka na Slovensku nebude pre nich atraktívna a predpokladá, že toto opatrenie výrazne obmedzí počet zahraničných návštevníkov.

Domáci lyžiari si pri zdražení lyžovačky a celej dovolenky najskôr budú hľadať lacnejšiu alternatívu v zahraničí. „Alebo si lyžovačku nebudú môcť dovoliť vôbec. A to sa na Slovensku tomuto obľúbenému zimnému športu venuje zhruba milión lyžiarov,“ podotkol Bohuš Hlavatý.

Združenie, zastupujúce vyše dvesto prevádzkovateľov, dodávateľov a partnerov lanoviek a vlekov v horských strediskách na Slovensku, predpokladá veľký výpadok tržieb a zároveň oveľa nižší výber DPH, teda presne opak očakávania ministerstva financií. „Zároveň o prácu prídu desiatky tisíc ľudí v regiónoch a prírodné danosti Slovenska nebudú plne využité,“ doplnil výkonný riaditeľ združenia. Zároveň vyzval neexperimentovať s vysokým zvýšením dane na kľúčovú infraštruktúru cestovného ruchu.


Demokrati iniciovali petíciu na vypísanie referenda o predčasných voľbách a obnovení špeciálnej prokuratúry, čím reagujú na verejný dopyt.
Prejsť na článok
V Essene podpálil Sýrčan dva domy, pričom 31 ľudí, vrátane dvoch detí v ohrození života, utrpelo zranenia.
Prejsť na článok
Republikáni kritizujú návštevu Zelenského v USA ako stranícku akciu, ktorá môže ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v roku 2024.
Prejsť na článok
Zvýšenie daní na akvaparky a kúpaliská môže znížiť konkurencieschopnosť a návštevnosť, čo ohrozuje domáci turizmus.
Prejsť na článok
V Rakúsku sa voľby konajú od 7.00 do 19.00, pričom FPÖ vedie s 27 % a migrácia je kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Novinárka Marwa Osman sa rozplakala pri oznámení úmrtia Hasana Nasralláha, lídra Hizballáhu, počas živého vysielania.
Prejsť na článok
Strana Hlas-SD odmieta hlasovať za zákony bez koaličnej dohody a žiada adresnú pomoc pre nízkopríjmové domácnosti s energiami.
Prejsť na článok
Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok