Štát ponúka preplatenie sociálnej služby. Na jej poskytovanie však chýba personál

Nový projekt Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR má pomáhať rodinám s ťažko zdravotne postihnutými deťmi. V praxi však naráža na problémy.

Štát testuje pilotný projekt Podpora odľahčenia opatrovateľov, ilustračná fotografia. Foto: QuicklyFy/DPphoto/Profimedia Štát testuje pilotný projekt Podpora odľahčenia opatrovateľov, ilustračná fotografia. Foto: QuicklyFy/DPphoto/Profimedia

Pilotný projekt Podpora odľahčovania opatrovateľov spustili na začiatku septembra. Jeho cieľom je pomôcť rodičom detí so zdravotným postihnutím vo veku od 6 do 18 rokov. Do spustenia projektu bola odľahčovacia služba spoplatnená a v plnej výške si ju hradili klienti. Po novom je financovaná zo štátneho rozpočtu.

Ministerstvo uviedlo, že podpora sa zameriava na neformálnych opatrovateľov, najčastejšie ženy a príbuzných, ktorí sa starajú o deti. Nový príspevok na odľahčovaciu službu bude fungovať na báze refundácie vynaložených nákladov.

Maximálne 30 dní


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.