NKÚ: Verejnoprávne fondy i ministerstvo kultúry zlyhali pri kontrole využitia dotácií

Pri rozhodovaní o pridelení peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedochádzalo v posledných rokoch k závažným pochybeniam, tvrdí NKÚ. Samotné fondy i ministerstvo kultúry však zlyhávali pri kontrole.

¼ubomír Andrassy Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy. Foto: Jakub Kotian/TASR

Pri rozhodovaní o pridelení peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedošlo v období rokov 2021 – 2023 k závažným pochybeniam. Zo strany samotných fondov i Ministerstva kultúry (MK) SR však zlyhával kontrolný systém využitia pridelených prostriedkov na deklarované projekty. Na základe svojich zistení to uviedol Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

„Pri rozhodovaní o pridelení peňazí z fondov na kultúru kontrolóri neodhalili závažné porušenia postupov v rozhodovaní. Procesy vyhlasovania výziev i prijímania žiadostí boli transparentné a kritériá pre posudzovanie výziev mali jasné pravidlá,“ potvrdil podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.

Kontrola podľa neho preukázala, že pravidlá boli porušené najmä pri vyplácaní odmien a náhrad členov odborných komisií vo Fonde na podporu umenia (FPU) a v Audiovizuálnom fonde (AVF). „Boli financované z prostriedkov určených na podpornú činnosť,“ vysvetlil Ivančo. Dodal, že v FPU bola v preverovanom období členom odborných komisií vyplatená suma bezmála 420-tisíc eur, v AVF viac ako 489-tisíc eur.

„Vo FPKNM boli odmeny a náhrady hodnotiteľov dotácií a štipendií rozpočtované a vyplácané korektne z prostriedkov určených na prevádzkovú činnosť, suma sa dostala na úroveň 133-tisíc eur,“ dodal zástupca NKÚ.

Za problém označil aj kontrolu zúčtovania pridelených prostriedkov. „Kontrolný úrad auditom nezískal uistenie, že fondové inštitúcie v rezorte kultúry dokážu preveriť a preverili v primeranej miere účelnosť rozdeľovaných verejných financií a či prijímatelia prostriedkov konali tak, ako sa fondu zmluvne zaviazali,“ vysvetlil.

Kontrolný úrad zistil, že FPU a Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) vykonávali administratívne finančné kontroly s výrazne dlhým časovým oneskorením od predloženia vyúčtovaní, ktoré predstavovalo približne štyri roky, prípadne povinné kontroly vôbec nevykonávali.

„FPU nevykonal kontrolu vo viac ako 12 800 predložených vyúčtovaniach, čo sa dotýka každého druhého podporeného projektu a FPKNM si nesplnil povinnosť v dvoch tretinách prípadov,“ konkretizoval ďalej Ivančo. I monitorovanie a finančné kontroly priamo u prijímateľov boli len výnimočné.

Nedostatočnú finančnú, administratívnu kontrolu skonštatovali kontrolóri aj v prípade ministerstva kultúry. „V preverovanom období urobilo ministerstvo kontrolu len v jednom prípade, a to v roku 2021 v FPU, pričom tento audit bol vykonaný práve na základe podnetu NKÚ,“ priblížil Ivančo.

NKÚ tiež poukazuje na fakt, že rezort kultúry zanedbával možnosť jasne určiť, na podporu akých priorít, projektov bude prednostne použitých 20 percent zo štátneho príspevku v FPU a FPKNM. „Rezort kultúry síce určil priority v FPU, avšak nestanovil podiel z príspevku a nevykonával ani kontrolu ich plnenia. Vo FPKNM svoj vplyv na rozhodovanie o použití časti podpory zo štátneho rozpočtu nevyužil vôbec,“ objasnil podpredseda NKÚ. Upozornil i na absenciu strategických zámerov a dlhodobých koncepcií rozvoja audiovizuálnej kultúry a priemyslu, ktoré mal rezortu zo zákona predložiť Audiovizuálny fond.

V prípade AVF kontrolóri varujú tiež pred rizikami vo finančnom riadení tohto fondu, ktoré sa týkajú plnenia záväzkov, ak tempo rastu týchto záväzkov bude pokračovať bez primeraného navýšenia finančných zdrojov.

(tasr)


Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok