Šimkovičová kritizuje FPU za porušovanie pravidiel v rokoch 2021 - 2023

Závery auditu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) týkajúce sa verejnoprávnych kultúrnych fondov potvrdili to, na čo súčasné vedenie Ministerstva kultúry SR od začiatku svojho pôsobenia v rezorte poukazovalo.

šimkovičová Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). FOTO: TASR/Jaroslav Novák

Skonštatovala to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). „Vo fondoch sa šafárilo, kontrolný systém ministerstva za Natálie Milanovej a Silvie Hroncovej zásadne zlyhal,“ zdôraznila.

Poukázala na zistenie NKÚ, že v rokoch 2021 až 2023 sa vo Fonde na podporu umenia (FPU) a v Audiovizuálnom fonde (AVF) vyplácali peniaze členom odborných hodnotiacich komisií v rozpore s pravidlami.

„Zásadne pochybilo aj ministerstvo pod vedením Natálie Milanovej a Silvie Hroncovej, pretože zanedbávalo svoje povinnosti. Zlyhalo pri kontrolách účelnosti prerozdeľovania verejných peňazí a následného zmluvného plnenia. Nedostatočne takisto vyžadovalo presadzovanie svojich strategických priorít,“ dodala ministerka.

Upozornila na to, že v rokoch 2021 – 2023 získali verejnoprávne fondy na podporu kultúry zo štátneho rozpočtu viac ako 158 miliónov eur.

„Je preto priam alarmujúce, že moje predchodkyne nezaujímalo, ako sa vo fondoch hospodári. Ministerstvo takisto pod ich vedením nemalo záujem robiť štátnu kultúrnu politiku cez verejnoprávne fondy, a preto si pre túto oblasť nestanovilo ani žiadne priority,“ uviedla ministerka Šimkovičová.

Pri preverovaní činnosti a hospodárenia verejnoprávnych fondov v období 2021 – 2023 NKÚ zistil, že boli porušené pravidlá pri vyplácaní odmien členom hodnotiacich komisií v AVF a FPU. Odmeny dostali z prostriedkov, ktoré boli určené na podpornú činnosť, nie na prevádzku fondu.

Celkovo bolo v období rokov 2021 – 2023 členom odborných komisií AVF vyplatených viac ako 489.000 eur a FPU takmer 420-tisíc eur. Podľa pravidiel vyplácal odmeny Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Zo strany samotných fondov i Ministerstva kultúry SR zlyhával aj kontrolný systém využitia pridelených prostriedkov na deklarované projekty, rovnako ministerstvo podľa NKÚ nevyužívalo dostatočne možnosť určiť prednostné využitie podielu dotácií.

Pri samotnom prideľovaní peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedošlo v období rokov 2021 – 2023 k závažným pochybeniam.

(tasr)


Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok