Čínskemu námorníctvu sa potopila ponorka na jadrový pohon

Stroj triedy Čou sa potopil počas konštrukcie medzi májom a júnom, informoval agentúru AP anonymný predstaviteľ Pentagónu.

Satelitné zábery od Planet Labs PBC, ktoré analyzovala agentúra AP, ukazujú ponorku pred incidentom zakotvenú v lodenici Šuang-liou na rieke Jang-c’-ťiang. Na snímke z 15. júna je vidno ponorku úplne alebo čiastočne ponorenú tesne pod hladinou rieky, pričom sú okolo nej žeriavy a záchranné vybavenie. Satelitná snímka z 25. augusta ukazuje v tom istom prístave ponorenú ponorku, ale nie je isté, či je to to isté plavidlo.

Nie je jasné, či bolo v spomenutej ponorke jadrové palivo alebo či bol v čase incidentu spustený jej reaktor. V oblasti však od incidentu nehlásili únik radiácie.

Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone vo štvrtok uviedlo, že „nie je oboznámené so situáciou“ a nemá k dispozícii žiadne informácie. Podľa zmieneného amerického predstaviteľa nie je prekvapujúce, že čínske námorníctvo zatajuje incident s ponorkou. Súčasný stav plavidla je zatiaľ neznámy.

O identifikácii potopenej jadrovej ponorky ako prvý informoval denník Wall Street Journal. Bývalý ponorkár amerického námorníctva a analytik Centra pre novú americkú bezpečnosť Thomas Shugart na incident upozornil už v júli, ale nebolo vtedy známe, že sa to týkalo novej ponorky triedy Čou.

Potopenie prvej ponorky triedy Čou je pre Peking komplikácia pri budovaní najväčšieho námorníctva na svete. Čína, ktorá je čoraz asertívnejšia pri presadzovaní svojich nárokov na prakticky celé Juhočínske more, buduje svoju námornú flotilu závratným tempom.

Podľa správy americkej armády Čína vlani prevádzkovala šesť ponoriek s jadrovým pohonom a balistickými strelami, ďalších šesť útočných ponoriek s jadrovým pohonom a 48 útočných ponoriek s dieselovým pohonom.

(sita)


Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok