Premiér: O novom jadrovom bloku v Jaslovských Bohuniciach budeme rokovať aj s Kóreou

Predseda vlády Robert Fico (Smer) spolu s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas) budú na pracovnej ceste v Kórejskej republike rokovať o vybudovaní nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach.

Kontrolný deò predsedu vlády SR Roberta Fica na Ministerstve hospodárstva SR Denisa Saková, Robert Fico. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ako na piatkovej (27. 9.) tlačovej konferencii uviedol premiér, „padlo rozhodnutie, že pokiaľ ide o výstavbu úplne nového jadrového zdroja, ktorý, ako som už uviedol, má mať výkon 1100 – 1200 megawattov, začíname komunikovať s tými krajinami, ktoré prichádzajú do úvahy. Južná Kórea je krajina, s ktorou máme bezproblémové politické vzťahy, je to krajina, ktorá je významným investorom na území Slovenskej republiky.“

Doplnil, že s kórejskou stranou chcú podpísať predovšetkým memorandum o spolupráci v oblasti energetiky, nových technológií, vývoja a modernizácie.

Podľa premiéra by privítali, ak by táto pracovná cesta viedla k záveru, že Južná Kórea by mohla byť jedným z potenciálnych partnerov SR pri výstavbe nového jadrového reaktora v Jaslovských Bohuniciach.

„Určite budeme hovoriť aj s Francúzmi, budeme hovoriť aj so Spojenými štátmi, budeme sa baviť o akejsi diverzifikácii riadiacich systémov a samotných reaktorov, ale my tento proces potrebujeme urýchľovať,“ uviedol Fico.

Informoval, že v projekte výstavby nového jadrového reaktora má štát pripravenú potrebnú dokumentáciu aj povolenia.

„Verím, že cesta do Južnej Kórey bude významným príspevkom k tomu, že bude môcť pani ministerka predložiť 30. októbra materiál, ktorý bude ďalším výrazným posunom dopredu v už samotných rozhodovacích procesoch pri zaobstarávaní nového jadrového bloku,“ informoval Fico.

Ministerka hospodárstva Saková pripomenula, že spotreba elektrickej energie bude na Slovensku do roku 2050 dvoj- až trojnásobne vyššia, a preto rozhodnutie vystavať nový jadrový zdroj je podľa nej „absolútne namieste“.

Potvrdila, že do konca októbra majú v spolupráci s ministerstvom financií vypracovať materiál o harmonograme a o podmienkach financovania výstavby nového jadrového bloku.

Premiér odcestuje na oficiálnu návštevu Kórejskej republiky v sobotu (28. 9.) večer. V hlavnom meste Soul sa stretne s kórejským prezidentom Suk-Yeol Yoonom a predsedom vlády Duck-Soo Hanom.

Hlavnými zámermi cesty sú povýšenie vzťahov medzi SR a Kórejskou republikou na úroveň strategického partnerstva, hospodárska spolupráca vrátane jadrovej energetiky, automobilového priemyslu, robotiky a pokročilých technológií. Delegácia sa na Slovensko vráti v utorok 1. októbra.

(tasr)


Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok