Bloomberg: Západ má nedostatok likvidných prostriedkov na podporu Kyjeva

Financovanie Ukrajiny na rok 2025 stojí na 50 miliardách dolárov, ktoré možno požičať Ukrajine, pričom splátky by namiesto Kyjeva hradili výnosy zo zmrazených ruských aktív. Dodatočné peniaze však západné štáty odmietajú navyšovať.

Volodymyr Zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v Kyjeve 15. júla 2024. Foto: TASR/AP

To v kombinácii s neschopnosťou niektorých krajín zabezpečiť financovanie Ukrajiny spôsobuje obavy, že nebude možné zabezpečiť vojenské dodávky, informovali anonymné zdroje agentúru Bloomberg.

Ukrajina sa snaží presvedčiť západných spojencov, aby splnili svoje sľuby, keďže čelí tretej úplnej zime od ruskej invázie v roku 2022, uviedli ľudia, ktorí požiadali, aby neboli menovaní a diskutovali o súkromných rozhovoroch.

Vojnová mašinéria Moskvy naopak prevyšuje schopnosť Kyjeva získať tak veľmi potrebnú muníciu, rakety a ďalší vojenský materiál na odrazenie útokov.

Podľa jedného zo zdrojov, ktorý rovnako ako ostatní hovoril pod podmienkou anonymity, táto dynamika ukazuje, že ruská ekonomika je vo vojnovom režime, zatiaľ čo ukrajinskí spojenci nie.

Veľká časť vojenskej podpory Ukrajiny pre rok 2025 súvisí s dohodou skupiny siedmich krajín o poskytnutí pôžičiek vo výške 50 miliárd dolárov zo ziskov vytvorených zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky.

Spojenci sa stále dohadujú o konečných detailoch tejto dohody a USA sa snažia získať záruky, že Maďarsko nebude blokovať opatrenia Európskej únie. Konečná suma by mohla byť nižšia, ak sa nedosiahne dohoda.

Ale aj keď sa dohoda dosiahne, 50 miliárd dolárov stále nestačí na podporu Ukrajiny počas ďalšieho roka vojny – a spojenci sa podľa zdrojov budú musieť pozrieť nad tento rámec financovania, konštatuje Bloomberg.

(sab)


Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok