Netanjahu na pôde OSN obhajoval izraelské útoky. Trval na tom, že chce mier

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vo Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že prišiel vyvrátiť nepravdy, ktoré počul od iných svetových lídrov počas ich prejavov v priebehu tohto týždňa.

Spojené štáty schválili predaj vojenského vybavenia pre Izrael za vyše 20 mld. dolárov Na archívnej snímke z 24. júla 2024 izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpráva počas spojeného stretnutia Kongresu v sídle Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Povedal, že pôvodne neplánoval do New Yorku cestovať, pretože jeho krajina je vo vojne a podľa jeho slov bojuje o život.

„Keď som si vypočul klamstvá a ohováranie, ktoré na moju krajinu uviedli mnohí rečníci na tomto pódiu, rozhodol som sa sem prísť a uviesť veci na správnu mieru,“ uviedol Netanjahu, ktorého niektoré delegácie privítali potleskom, zatiaľ čo tie z Libanonu, Iránu či palestínskych území odišli.        

Počas prejavu obhajoval už takmer rok trvajúce útoky zamerané na palestínske hnutie Hamas v Pásme Gazy, ktoré si tam podľa tamojších úradov vyžiadali viac ako 41-tisíc obetí a premenili palestínsku enklávu na nepoznanie.        

„Táto vojna sa teraz môže skončiť. Stačí, ak sa Hamas vzdá, zloží zbrane a prepustí všetkých rukojemníkov,“ spresnil Netanjahu s tým, že „ak to neurobia… budeme bojovať, kým nedosiahneme úplné víťazstvo. Úplné víťazstvo.“        

V posledných dňoch však Izrael upriamil svoju pozornosť aj na hranice s Libanonom, kde útočí na militantov Hizballáhu. Boje medzi Izraelom a proiránskym hnutím vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí na oboch stranách hranice. „Pokiaľ si Hizballáh vyberie cestu vojny, Izrael nemá na výber a má plné právo odstrániť túto hrozbu a vrátiť našich občanov do bezpečia ich domovov,“ povedal Netanjahu s tým, že operácie proti militantnej skupine budú pokračovať, kým Izrael nedostane tento svoj cieľ.        

Netanjahu obvinil z rozrastajúceho sa konfliktu na Blízkom východe Irán. Povedal, že Izrael sa bráni proti Teheránu na siedmich frontoch. „V Iráne neexistuje miesto, na ktoré by dlhá ruka Izraela nedosiahla. A to platí pre celý Blízky východ,“ pohrozil prípadným útokom na úhlavného nepriateľa svojej krajiny.        

Na záver vyhlásil, že OSN sa stala „opovrhnutiahodnou fraškou“, keď odsúdil podľa jeho slov nespravodlivé zaobchádzanie tejto svetovej organizácie s Izraelom.

(tasr)


Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok