Izrael zaútočil na ústredné veliteľstvo Hizballáhu, cieľom bol jeho vodca Hasan Nasralláh

Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu.        

GYfr-fnXwAAQ9Fi Zničené budovy na predmestí Bejrútu po izraelskom útoku. Foto: X/OSINTdefender

Izraelské médiá priniesli správy, podľa ktorých bol cieľom úderu vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Podľa zdroja servera Axios izraelská armáda preveruje, či ho zasiahla. Zdroj blízky Hizballáhu pre agentúru AFP uviedol, že Nasralláh je „v poriadku“.      

Zdroje blízke Hizballáhu pre AFP uviedli, že útoky zrovnali so zemou najmenej šesť budov. Z miesta hlásia množstvo obetí. Mohutná explózia bola taká silná, že rozbila okná a otriasla domami asi 30 kilometrov severne od Bejrútu.        

Na miesto výbuchov smeruje množstvo sanitiek. Útok prišiel hodinu po tom, ako sa tisíce ľudí zúčastnili na pohrebe jedného z najvyšších veliteľov Hizballáhu, ktorý bol zabitý deň predtým.        

„OSN s veľkým znepokojením sleduje údery na Bejrút,“ povedal na brífingu hovorca OSN Stephane Dujarric.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.        

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí na oboch stranách hranice. „Pokiaľ si Hizballáh vyberie cestu vojny, Izrael nemá na výber a má plné právo odstrániť túto hrozbu a vrátiť našich občanov do bezpečia ich domovov,“ povedal v piatok na pôde OSN izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tým, že operácie proti militantnej skupine budú pokračovať, kým Izrael nedosiahne tento svoj cieľ.        

(tasr, est)


Článok skúma kult mladosti a infantilizáciu v spoločnosti, kde dospelí odmietajú záväzky a žijú ako mentálni tínedžeri.
Prejsť na článok
Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok