Úpadok nemeckej sociálnej demokracie

Je to najstaršia strana v Nemecku a jedna z najstarších strán vôbec: Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD). Jej zásluhy ohľadom pracujúcich, drobných zamestnancov, spravodlivosť, prosperitu, vzdelanie a demokraciu sú neodškriepiteľné.

Dietmar Woidke, Ministerpraesident des Landes Brandenburg und Lars Klingbeil, Parteivorsitzender der SPD, aufgenommen im Súčasný spolupredseda nemeckej sociálnodemokratickej strany (SPD) Lars Klingbeil. Berlín 23. septembra 2024. Foto: Felix Zahn/ ČTK/ Profimedia.sk

Dokonca aj politickí oponenti uznajú, že SPD má históriu, na ktorú môže byť hrdá. SPD je však už niekoľko desaťročí v kríze. Svedčia o tom už len volebné výsledky volieb do Bundestagu. Kým v roku 1972 za vtedajšieho kancelára Williho Brandta získali sociálni demokrati 45,8 percenta hlasov, odvtedy ich podiel hlasov neustále klesá: kým v roku 1980 dosiahol kancelár Helmut Schmidt ešte pozoruhodný výsledok 42,9 percenta, v roku 1990 dosiahol kandidát Oskar Lafontaine len 33,5 percenta.

Kancelár Willi Brandt (SPD) sa pozerá z okna hotela Erfurter Hof, 19. marca 1970. Foto: Axel Springer/Sven Simon/DPA/AFP/Profimedia.sk

Víťaz volieb Gerhard Schröder v roku 1998 naposledy vyniesol sociálnych demokratov nad hranicu štyridsiatich percent, než sa začal definitívny pád. V posledných voľbách v roku 2021 dosiahol Olaf Scholz 25,7 percenta – čo bola absolútna senzácia, keďže volebné prieskumy predtým SPD dlhé mesiace ukazovali pod 20 percentami. Aktuálne prieskumy verejnej mienky prisudzujú sociálnym demokratom 15 percent.

Robotnícke milieu už neexistuje


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.