Postavíme sa a nebudeme pokračovať. Zaznela nová podmienka Hlasu pri konsolidačnom balíčku

Strana Hlas-SD bude v pléne Národnej rady (NR) SR hlasovať len za legislatívne návrhy schválené vládou alebo koaličnou radou. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny a podpredseda strany Hlas.

Snímka obrazovky 2024-09-23 o 14.18.52 Erik Tomáš (Hlas). Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Za žiadne iné návrhy zákonov hlasovať nebudeme a ak sa stane, že niekto príde s poslaneckou iniciatívou, ktorá neprešla koaličnou radou alebo dohodou s príslušným ministrom, strana Hlas-SD sa postaví a nebude pokračovať v parlamentnej schôdzi, kým sa tento problém nevyrieši,“ zdôraznil Tomáš.

Postup je podľa neho snahou motivovať k dodržiavaniu koaličnej zmluvy. V tejto súvislosti opäť vyzval lídra SNS Andreja Danka na ukončenie prepierania sporov na verejnosti a riešeniu konfrontácii vo vnútornej koaličnej diskusii za zatvorenými dverami. Zopakoval, že súčasná situácia nie je vládnou krízou. „Tá by nastala, ak by prestali prechádzať zákony v parlamente,“ dodal.

Je to teda tretia požiadavka, s ktorou strana prichádza. V sobotu Tomáš v relácii Sobotné dialógy na STVR skonštatoval, že poslanci Hlasu podporia konsolidačný balíček iba za predpokladu, že poslanci klubu SNS a Smer splnia dve podmienky: na aktuálne rokovanie bude zaradený zákon o minimálnej mzde a príde k dofinancovaniu samospráv.

Podľa Štefunka by mali viac zdaňovať bohatých

Jeho oponentom v diskusii bol poslanec za PS Ivan Štefunko, s ktorým sa zhodli na potrebe konsolidácie verejných financií, ktorú pripravuje súčasné vláda, no už sa nezhodli na správnosti jednotlivých opatrení. Zatiaľ čo Tomáš obhajoval navrhované zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 23 percent, Štefunko upozornil, že takéto zvýšenie zasiahne všetkých občanov vrátane tých s najnižšími príjmami, a to napriek zníženiu DPH na základné potraviny.

Sociálnodemokratické vlády by podľa neho mali viac zdaňovať bohatších ľudí. V aktuálnom balíku je však aj zníženie dane pre živnostníkov s obratom do 100-tisíc eur a zníženie dane z dividend.

Podpredseda PS kritizoval aj spôsob prijímania konsolidačného balíčka v skrátenom legislatívnom konaní, ale tiež výšku konsolidácie. Tá má dosiahnuť 2,7 miliardy eur, pričom pôvodne ministri hovorili iba o 1,7 miliardy eur.

Tomáš označil argumenty Štefunka za prílišné paušalizovanie a nekorektné zjednodušovanie problému. „Ľudia dobre vedia, že my sme okamžite zaťažili bohatých, banky, regulované subjekty a deje sa to aj teraz. Ľudia s príjmami nadštandardnými už dávno platia tzv. milionársku daň, oni majú vyššiu daň ako ľudia s nižšími príjmami,“ pripomenul minister.

Adresná pomoc domácnostiam

Tomáš okrem toho v diskusnej relácii skonštatoval, že na adresnú pomoc nízkopríjmovým domácnostiam s vysokými cenami energií by mal byť vyčlenený zo štátneho rozpočtu balík vo výške minimálne 100 miliónov eur. Takúto sumu podľa neho vyrokovala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas) pri zostavovaní rozpočtu. V tomto roku bolo na plošné dotovanie energií určených viac ako 800 miliónov eur.

„Pani ministerka hospodárstva Saková vybojovala ešte balík minimálne 100 miliónov eur energo pomoc, pretože energie aj od budúceho roka majú stúpať,“ povedal Tomáš. Rozdelene dotácií by podľa neho malo byť realizované v spolupráci s rezortom práce. Analytici odhadujú zvýšenie regulovaných cien plynu pre domácnosti približne o 30 percent. Výraznejší rast cien sa očakáva aj pri teple.

Štefunko vyčítal Tomášovi, že štát mohol ušetriť na dotáciách, keby zaviedol adresnú pomoc už v tomto roku. Tomáš oponoval, že na takéto riešenia nemala vláda vlani po svojom nástupe dostatok času.

(tod/tasr)


V Rakúsku sa voľby konajú od 7.00 do 19.00, pričom FPÖ vedie s 27 % a migrácia je kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Novinárka Marwa Osman sa rozplakala pri oznámení úmrtia Hasana Nasralláha, lídra Hizballáhu, počas živého vysielania.
Prejsť na článok
Strana Hlas-SD odmieta hlasovať za zákony bez koaličnej dohody a žiada adresnú pomoc pre nízkopríjmové domácnosti s energiami.
Prejsť na článok
Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok