Ako si streliť do vlastnej nohy. Keď vedci podporujú politikov

Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.

Election 2024 Harris Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Pokušenie využiť autoritu získanú v inej oblasti a uplatniť ju v politickom boji je zrejme veľké. Ak sa vážne diskutuje o tom, že americké prezidentské voľby môže rozhodnúť Taylor Swiftová, prečo by svoje šťastie neskúsili aj redaktori prestížnych vedeckých časopisov. Napríklad tí z uznávaného popularizačného časopisu Scientific American, ktorý v septembri podporil Kamalu Harrisovú.

Vedecké žurnály to napokon nerobia po prvý raz. Už pred ostatnými voľbami sa pokúsili svojich čitateľov ovplyvniť známe časopisy ako Nature, Science, Lancet, Scientific American či New England Journal of Medicine, ktoré explicitne kritizovali Trumpovu politiku v čase koronavírusovej pandémie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.