Ústavný súd potvrdil porušenie práva na informácie ohľadom koronaúverov

Orgán ochrany ústavnosti dal za pravdu organizácii Transparency International Slovensko, ktorá sa snažila dopátrať informácie o poskytnutých koronaúveroch štátnou Eximbankou. Právo na informácie porušil Správny súd v Bratislave.

ustavny-sud-clanokW Ústavný súd Slovenskej republiky. Foto: TASR

Ako píše Transparency, bratislavský správny súd nerozhodol ani tri roky od podania žaloby v spore s Eximbankou, ktorá organizácii odmieta poskytnúť ešte v máji 2021 údaje o tom, komu štátna banka poskytla koronaúvery a garancie. Výška tých sa pohybuje nad miliardou eur.

„Na tieto informácie má verejnosť z nášho pohľadu plné právo, keďže v prípade nesplácania pôžičiek týmito subjektami by sme stratu zo záruk štátnej banky znášali my všetci,“ napísala organizácia.

„Ústavný súd v náleze uviedol, že pri spore o informácie nejde o právne ani skutkovo zložité konanie, ktoré by si vyžadovalo komplikované dokazovanie. Naopak, ide o bežnú agendu, pri ktorej má správny súd konať rýchlo, hospodárne a bez prieťahov, čo sa v tomto prípade nestalo,“ konkretizovali.

Na sociálnej sieti podotkli, že ústavní sudcovia zdôraznili osobitný význam požadovaných informácií v danom čase – a teda počas poskytovania štátnej koronapomoci.

„A prípadné poskytnutie týchto údajov po viac ako troch rokoch znižuje, až stráca význam získanej informácie,“ upozornili.

Trojročné čakanie na rozhodnutie Správneho súdu v Bratislave je podľa Ústavného súdu „ústavne neudržateľné a neprimerané“. Neuznal pritom ani argumenty správneho súdu, ktorý argumentoval zdržaním pre prechod agendy z krajských súdov.

„Rozhodovanie je teraz v rukách sudcov Správneho súdu v Bratislave. Tomu Ústavný súd nariadil vo veci konať a rozhodnúť bez ďalších zbytočných prieťahov,“ zdôraznila Transparency International Slovensko.

(max)