Štátny leviatan. Množstvo peňazí, ktoré má v rukách, rastie

Rola štátu v ekonomike v posledných dekádach výrazne vzrástla. Otázka, či dokáže vládny aparát efektívne rozhodovať o tom, čo hospodárstvo potrebuje, je v čase, keď Európa stráca schopnosť konkurovať, opäť aktuálna.

Thumbnail-4

O tom, aká veľká má byť rola štátu v hospodárstve, sa medzi ekonómami vedú diskusie už dlhé roky. Jednou zo základných premís ekonomickej teórie, s ktorou prišiel pred takmer dva a pol storočím Adam Smith, bol koncept neviditeľnej ruky trhu – jednotlivci vďaka sledovaniu vlastných záujmov pracujú najefektívnejšie, ako vedia, a tým prispievajú k spoločnému dobru všetkých.

Na Smitha časom nadviazalo mnoho ďalších ekonómov, z ktorých časť sa stavala k jeho názorom kriticky. Spomedzi známych mien vyčnieva John Maynard Keynes a jeho koncept viditeľnej ruky štátu, ktorá musí v prípadoch, keď je trh neefektívny, zasahovať a pochybenia naprávať.


Prístup k prémiovému obsahu je možný iba pre predplatiteľov. Prihláste sa, alebo si kúpte predplatné.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.