Izrael a Irán na pokraji vojny. A čo je prekážkou mieru v regióne

Taktická prevaha vedie Izrael od jednej politickej katastrofy k druhej. Zhoršovanie bezpečnosti štátu je zapríčinené práve izraelským presvedčením, že nepriateľov zničí hrubou silou. Píše profesor Petr Drulák.

profimedia-0914651116 Vojak izraelskej armády kráča v blízkosti oblaku dymu, ktorý zanechali vozidlá rozmiestnené na pozícii pozdĺž hranice s Libanonom na severe Izraela 1. októbra 2024. Foto: Ahmad GHARABLI / AFP / AFP / Profimedia

Asi prvýkrát v histórii OSN vyhlásil jeden z členských štátov generálneho tajomníka organizácie za persona non grata, teda nežiaducu osobu, ktorej je odopretý vstup do krajiny. Urobil tak Izrael ústami svojho ministra zahraničných vecí. Izrael rozhnevalo, že António Guterres dostatočne neodsúdil utorkový iránsky raketový útok na Izrael. Táto symbolická facka OSN svedčí ako o sebavedomí židovského štátu, tak aj o jeho medzinárodnej izolácii.

Ani medzinárodní vyvrheli, ktorí sa z času na čas dostávajú pod paľbu kritiky svetovej organizácie, na jej najvyššieho predstaviteľa neútočia; rozpor s najuznávanejším hlasom medzinárodného spoločenstva totiž len ukazuje na ich medzinárodnú izoláciu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.