Sestry i lekári odmietajú schválené konsolidačné opatrenia, avizujú ďalšie kroky

Peter Visolajský povedal, že odborári majú v súčasnosti vyzbieraných už takmer tritisíc výpovedí z nadčasovej práce lekárov z 28 slovenských nemocníc.

Odborári podali trestné oznámenie pre miliónovú škodu, ktorá mala vzniknú UNB Peter Visolajský. Foto: TASR/Pavol Zachar

Zástupcovia lekárov i sestier odmietajú konsolidačné opatrenia, dotýkajúce sa sektora zdravotníctva. Návrh, ktorý vo štvrtok schválil parlament, vnímajú ako ohrozenie funkčnosti slovenského zdravotníctva. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) aj Lekárske odborové združenie (LOZ) avizujú ďalšie kroky, ktorými chcú vládu prinútiť opatrenia v sektore zrušiť.

Sesterské odbory upozornili, že sa nebudú nečinne prizerať na rozklad zdravotníctva a neustúpia. „Toto je budíček pre nás všetkých, zdravotníkov, aby sme sa spojili a ukázali, že nenecháme zdravotníctvo padnúť. Prosíme verejnosť aj pacientov o podporu, pretože sa to dotkne nás všetkých, všetci sme potencionálni pacienti,“ poznamenalo združenie.

Schválené konsolidačné opatrenia odmieta aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. „Bez akékoľvek dialógu so zúčastnenými stranami vláda SR a poslanci Národnej rady SR schválili opatrenia, ktoré sa výrazne dotknú kvality starostlivosti o našich pacientov, spôsobia ďalší odliv zdravotníckych pracovníkov, čim dosiahneme jedno a to väčšie preťaženie zdravotníckeho personálu, viac chýb v starostlivosti a nárast odvrátiteľných úmrtí,“ informovala.

Rovnako so schváleným konsolidačným balíkom nesúhlasia ani lekárski odborári. Deklarujú, že rozhodnutie vlády vyvolá avizované zbieranie výpovedí lekárov v nemocniciach.

„Vláda týmto spôsobuje úplne zbytočný konflikt. Náš postoj je známy – takéto hrubé porušenie a nedodržiavanie Memoranda z roku 2022 medzi lekármi a vládou SR nemôžeme akceptovať,“ vyhlásil predseda LOZ Peter Visolajský.

(tasr)


Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok