Ukrajina odmietla tvrdenia o svojom útoku na Kurskú jadrovú elektráreň v Rusku

Hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Heorhij Tichyj upozornil, že ukrajinská armáda prísne dodržiava normy medzinárodného humanitárneho práva a neútočí na civilistov ani civilnú infraštruktúru.

Jadrová elektráreň v ruskej Kurskej oblasti. Foto: The Informant/X Jadrová elektráreň v ruskej Kurskej oblasti. Foto: The Informant/X

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok rozhodne odmietlo tvrdenia niektorých ruských médií, že ukrajinská armáda sa údajne pokúsila zaútočiť na Kurskú jadrovú elektráreň alebo v jej blízkosti.

Ruské úrady ani nevzniesli obvinenia o útoku na cieľ niekoľko kilometrov od jadrovej elektrárne a gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov vo štvrtok uviedol, že ukrajinský dron zneškodenený ruskými nástrojmi elektronického boja spadol na objekt, ktorý s elektrárňou nijako nesúvisí, ani nie je v jej bezprostrednej blízkosti.

Na internete kolujú fotografie a videá z následného požiaru. Dá sa z nich usudzovať, že padajúci dron zrejme zasiahol hangár vo východnej časti mesta Kurčatov vzdialeného od jadrovej elektrárne približne šesť kilometrov.

Spoločnosť Rosenergoatom, ktorá kurskú elektráreň prevádzkuje vyhlásila, že jadrové zariadenie funguje ako obvykle a úrovne radiácie zostali v rámci normálu.

(tasr)
       


Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok