Izrael vyzval na evakuáciu dvoch budov v Bejrúte

Podľa izraelských médií sa nachádzajú v bašte proiránskeho hnutia Hizballáh.

Snímka obrazovky 2024-10-03 o 22.49.46 Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v južnom Libanone 3. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Hovorca izraelskej armády pre arabské publikum Avichaj Adrai spolu s výzvou na evakuáciu na sociálnej sieti X zverejnil aj mapy. V príspevku apeluje na civilistov, aby sa pred očakávanými náletmi od týchto miest vzdialili aspoň na 500 metrov.

Podľa Spojených štátov amerických je primerané, aby Izrael nateraz pokračoval v pozemných a leteckých útokoch na proiránske hnutie Hizballáh, povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Pripustil však, že riziko rozšírenia operácie v Libanone je nad rámec súčasných cieľov Izraela.

Miller na pravidelnom brífingu uviedol, že povaha všetkých konfliktov je „premenlivá“ a „nepredvídateľná“. Preto sa podľa neho nedá povedať, ako dlho bude trvať, kým Izrael dosiahne svoj stanovený cieľ – zničenie infraštruktúry Hizballáhu v južnom Libanone.

Washington opakovane varoval Izrael pred eskaláciou konfliktu, ale návrh na trojtýždňové prímerie, ktorý minulý týždeň predložili USA a ďalšie krajiny, Izrael rýchlo odmietol v prospech zintenzívnenia operácií na juhu Libanonu.

(tasr, reuters)


Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok