Dolinková oznámila svoju demisiu

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) oznámila koniec vo svojej funkcii na piatkovej tlačovej konferencii.

DOLINKOVÁ REZIGNOVALA Zuzana Dolinková. Foto Jozef Jakubčo / Petit Press / Profimedia

„Pred necelým rokom som prišla na ministerstvo zdravotníctva po chaotickom vládnutí amatérov, ktorí zdecimovali slovenské zdravotníctvo za 3,5 roka viac, ako to bolo kedykoľvek predtým,“ skonštatovala Dolinková na tlačovej konferencii.

Podotkla, že skôr ako ministerka zdravotníctva si pripadala ako požiarnik, ktorý „každý deň v niektorom kúte tohto rezortu hasí požiar“.

Opozícii vytkla, že robila počas jej výkonu funkcie len „politické divadlo“ a nachádzala kauzy, ktoré sú umelo vykonštruované. Ako príklad uviedla situáciu vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, kde krachuje kardiologické oddelenie a hovorí sa o tom, že firma, ktorá mala meniť potrubie, ho len natrela farbou, a preto sa v tamojšej vode vyskytuje baktéria legionella.

Viac nových medikov aj nové nemocnice

Vymenovala aj viaceré zmeny, ktoré označila za úspech svojho ministrovania. Pochválila sa napríklad, že napreduje výstavba nových nemocníc v Banskej Bystrici a Martine a aj menšie regionálne nemocnice rekonštruujú svoje budovy z európskej výzvy z plánu obnovy za 212 miliónov eur.

Za úspech označila aj to, že na lekárskych fakultách od tohto roku študuje o 150 medikov viac.

Vyhlásila, že z plánu obnovy odštartovali aj tretiu výzvu na vznik nových ambulancií všeobecných lekárov pre deti a dorast a všeobecných lekárov pre dospelých. „Dnes je z týchto peňazí otvorených sto nových ambulancií,“ priblížila politička.

Necítila podporu premiéra

Dotkla sa aj hlavného problému, pre ktorý odchádza – schválenia konsolidačného balíčka.

Zopakovala, že bola proti tomu, aby sa konsolidácia dotkla znižovania platov zdravotníkov. „Deklarovala som to na stretnutiach strany Hlas a hovorila som to aj ministrovi financií,“ tvrdí Dolinková. Dodala, že nespokojnosť lekárov a sestier môže teraz ohroziť zabezpečenie prevádzky nemocníc.

Za takýchto okolností vraj nevie zabezpečiť všetky zmeny, ktoré chce ako ministerka v zdravotníctve vykonať. „Neodchádzam pre žiadnu kauzu, ale pre svoje presvedčenie. Minister, ktorý nemá nieže finančnú, ale politickú podporu, nedokáže napĺňať ciele, ktoré si vláda vytýčila v programovom vyhlásení vlády,“ povedala. 

Premiér Robert Fico (Smer) Dolinkovú viackrát kritizoval a minulý týždeň vyhlásil, že ak nezvládne nariadiť úsporné zmeny v rezorte Dolinková, musí to spraviť niekto iný, čím naznačil jej koniec.

„Bez silnej podpory vlády, ministra financií a premiéra nedokážete meniť veci v zdravotníctve,“ povedala Dolinková s dôvetkom, že v najbližších dňoch preto navštívi prezidenta SR a odovzdá mu do rúk svoju demisiu. 

Dolinková viackrát zdôraznila, že nemá za sebou „žiadnu kauzu, ktorá by ohrozila poskytovanie zdravotnej starostlivosti a životy občanov“.

S Kotlárom sa jej nespolupracovalo dobre

Skritizovala aj vyšetrovanie splnomocnenca vlády pre vyšetrovanie manažovania pandémie Petra Kotlára. Očakávala vraj, že spoločne budú hľadať prešľapy bývalých vlád, ktorých výsledkom je 20-tisíc covidových nadúmrtí na našom území, ale Kotlár sa podľa nej zameral skôr na dezinformácie.

Slovenská národná strana (SNS) v tlačovej správe reagovala, že berie rozhodnutie ministerky podať demisiu na vedomie. Dolinková podľa strany dlhodobo nepredstavila pre zdravotníctvo žiadnu víziu.

„Odsudzujeme však jej útok na nášho poslanca Petra Kotlára a pýtame sa, koľko trestných oznámení dala ona na tých, čo kradli počas COVIDU-u,“ vyhlásila riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová a dodala, že počas Dolinkovej pôsobenia na rezorte zdravotníctva sa prehĺbilo zlé hospodárenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Opozícia ju chcela odvolávať

Vo funkcii ministerky vydržala skoro rok, keďže post ministerky zdravotníctva zaujala 25. októbra 2023. Zároveň je aj podpredsedníčkou strany Hlas, a to od roku 2021.

Návrh na odvolanie ministerky podala aj opozícia v Národnej rade. Hlasovať o ňom mali poslanci na 19. schôdzi Národnej rady. Napokon sa však hlasovanie presunulo až na nasledujúcu schôdzu parlamentu, ktorá sa má začať 22. októbra.

Kaliňáka Dolinkovej koniec prekvapil

Predseda vlády Robert Fico berie demisiu Dolinkovej na vedomie. Dôvody, ktoré označila za rozhodujúce, komentovať nebude. Dolinkovej sa poďakoval za vykonanú prácu.

„Ďalší postup prijme predseda vlády po konzultáciách s predsedom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom a prezidentom SR Petrom Pellegrinim,“ vyhlásil premiér.

Ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer) rozhodnutie ministerky prekvapilo. Uviedol to v piatok novinárom. Nesúhlasí s tvrdením, že zdravotníctvo nie je premiérskou témou – naopak, považuje ho za dôležité. Bude si podľa neho potrebné vydiskutovať tvrdenia Dolinkovej o nepociťovaní podpory od vlády. Zároveň si myslí, že v systéme zdravotníctva bude treba procesy zracionalizovať.

„Pacienti sa oprávnene sťažujú na to, že necítia obrovské zdroje, ktoré idú do zdravotníctva. Preto je dôležité urobiť tam poriadok. Neviem však odpovedať na otázku, či bolo dosť síl alebo energie na to, urobiť takú zásadnejšiu zmenu v zdravotníctve,“ povedal.

Mieni, že finančné toky v systéme treba presmerovať do správnejších častí, aby to pociťoval pacient.

Ministerstvo obrany sa podľa jeho rezortného šéfa snažilo v rámci zdravotníctva „priložiť ruku k dielu“. Kaliňák pripomenul, že spolupracujú na projekte novej nemocnice v Prešove.

„V rámci konsolidácie prevezmeme na seba časť výstavby veľkej nemocnice, ktorá predovšetkým takisto na 85 až 90 percent bude slúžiť pre civilné obyvateľstvo. A to je aj náš príspevok v konsolidácii k podpore zdravotníctva,“ dodal.

Prezident sa s ňou stretne

Prezident SR Peter Pellegrini je pripravený prijať v najbližších dňoch ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas). Chce s ňou hovoriť o dôvodoch jej avizovanej demisie, medzi ktoré zaradila aj schválenie konsolidačného balíka v parlamente.

Plánuje tiež stretnutie so zástupcami lekárov, sestier a záchranárov a riešiť s nimi ich požiadavky. Avizovala to hlava štátu s tým, že následne bude informovať o ďalšom postupe.

„Zdravotníctvo je jedným z kľúčových sektorov z pohľadu kvality života ľudí, ktorú sa súčasná vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení zvyšovať. Rozumiem akútnej potrebe konsolidácie verejných financií ako nevyhnutnej dani za hospodárenie predchádzajúcich vlád. Na druhej strane som však presvedčený, že zo štruktúry všeobecných ozdravných opatrení by sa mali črtať zásadné priority vlády. Avizovaná demisia ministerky zdravotníctva a jej oznámené dôvody zatiaľ napovedajú, že zdravotníctvo takouto prioritou nie je,“ poznamenal.

Hlas avizuje pokračovanie rozbehnutých projektov

Koaličný Hlas chápe a rešpektuje rozhodnutie svojej nominantky odstúpiť z postu ministerky zdravotníctva. Myslí si, že ju profesijne a ľudsky sklamalo prijatie konsolidačných opatrení, pre ktoré nemohla naplno realizovať všetky plány. Oceňuje jej prácu.

Avizuje, že nový šéf rezortu bude pokračovať v rozbehnutých projektoch a hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov, aby pacienti mali kvalitnejšiu starostlivosť a lepšie služby.

Hlas v stanovisku však tvrdí, že konsolidácia verejných financií je po pôsobení predošlých vlád nevyhnutná. „V neposlednom rade jej rozhodnutie ovplyvnil neustály mediálny tlak, klamstvá a osobné útoky, ktorým čelila. Ako žena a matka tak prijala rozhodnutie, ktoré reflektuje nielen jej odborné, ale aj ľudské hodnoty,“ dodala strana.

Opozícia: Muselo to prísť, ale zdravotnícka kríza nepominie

Odchod ministerky zdravotníctva z funkcie musel prísť. Demisia však nijako nevyrieši krízu v sektore, uviedlo opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

„Robert Fico (Smer) je unavený a nechce sa mu vládnuť a prináša už len chaos. Krízu v zdravotníctve alibisticky tlačil pred sebou, ale teraz je všetka zodpovednosť na ňom,“ vyhlásilo hnutie s tým, že v stávke sú zdravie a životy „nielen v trenčianskej nemocnici“.

Strana SaS skonštatovala, že k odstúpeniu Dolinkovej malo prísť oveľa skôr. Predseda SaS Branislav Gröhling uviedol, že odchádzajúca ministerka podľa neho svojím piatkovým vyhlásením defacto priznala, že schválená konsolidácia spôsobí kolaps v zdravotníctve. „Potvrdila, že obeťou konsolidácie je aj slovenské zdravotníctvo,“ skonštatoval Gröhling.

Poslanec SaS Tomáš Szalay vyzval prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby demisiu prijal. Rok Dolinkovej na čele rezortu zdravotníctva označil za stratený. Napriek skúsenostiam zo sektora podľa Szalaya nedokázala zrealizovať svoje vízie. „Prešľapovalo sa na mieste, problémy sa nabaľovali,“ poznamenal Szalay.

Mieni, že k Dolinkovej odchodu výrazne „dopomohol“ aj sám predseda vlády. „Nielen tým, že zdravotníctvo sa nestalo premiérskou témou, ale aj tým, že vláda dávala priestor rôznym ‚kotlárovcom‘ – dezinformátorom. Podkopávala tým nohy nielen Dolinkovej, ale i celému zdravotníctvu,“ dodal.

Odstúpenie ministerky Dolinkovej považuje KDH za logický krok, ktorý ukončil agóniu ministerky, ktorej „záujmy záujmových skupín a neschopnosť prichádzať s riešeniami prerástli cez hlavu“.

„Pani Dolinková doplatila na nepripravenosť, s ktorou na kreslo ministerky prišla a zároveň chabý rešpekt v rámci celého rezortu, ktorý si nedokázala ani za rok svojho pôsobenia vybudovať,“ domnieva sa poslanec KDH Peter Stachura.

„Pani ministerka zlyhala v najdôležitejšej oblasti, a to v boji za zdravotníkov a pacientov. Čakali sme, že pri návrhu konsolidácie sa postaví a bude bojovať za svoj rezort, za sestry, záchranárov, lekárov a bude sa biť do poslednej chvíle. To sa však nestalo a ministerka radšej rezignovala. Čakáme, že jej nástupca zvráti prijaté opatrenia a zasiahne aj prezident Slovenskej republiky,“ dodáva poslanec KDH František Majerský.

Zdravotníkov to neprekvapilo

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský označil odstúpenie ministerky za politický krok pre verejnosť. Ministerka tým podľa neho potvrdila, že konsolidácia na úkor zdravotníctva ohrozuje jeho funkčnosť.

„V tomto súhlasíme, že po destabilizácii personálu sa ministerstvo zdravotníctva nedá viesť. Treba úprimne povedať, že k práci pani ministerky sa lekári vyjadrili už v júni tohto roka, kde sme verejne povedali, že nemá našu dôveru,“ vyhlásil Visolajský.

Odstúpenie z postu ministerky zdravotníctva nie je prekvapením, reagovalo zas Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek. Ide podľa nich o dôsledok mnohých zlyhaní.

„Na našom kritickom postoji ku konsolidačnému balíku na úkor zdravotníkov sa odstúpením ministerky zdravotníctva nič nemení,“ doplnilo združenie.

(max, est, tasr)


Transformácia Luníka IX priniesla zlepšenie bývania, zavedenie energetických systémov a pozitívne zmeny v myslení obyvateľov.
Prejsť na článok
Smer by v parlamente získal 40 kresiel, PS 38, Hlas 22, Republika 13 a KDH so SaS po 10 mandátoch.
Prejsť na článok
Zverejnenie americkej inflácie a rozhodnutia čínskej centrálnej banky ovplyvnili trhy, pričom akcie luxusných značiek a technológie zaznamenali rast.
Prejsť na článok
Hoci súčasná forma energetickej pomoci od januára skončí, v oklieštenej podobe by mala fungovať aj naďalej.
Prejsť na článok
Ilavčania sa tešia z nového mosta, ktorý znižuje dopravné preťaženie a zvyšuje bezpečnosť, pričom spája obyvateľov a zlepšuje prístup k službám.
Prejsť na článok
Zvýšenie odvodov z hazardných hier na 37 percent by mohlo štátu priniesť 36 miliónov eur ročne, no zároveň je potrebné riešiť problémové hranie.
Prejsť na článok
Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok