Košické ulice zapĺňa čoraz viac ľudí bez domova. Jedným z hlavných dôvodov sú vysoké nájmy

Každý deň sa snažia prežiť a nájsť strechu nad hlavou. Sčítanie bezdomovcov sa v Košiciach uskutočnilo ako v jedinom meste na Slovensku. Vedúca charitného domu Soňa Hlaváčová nám v rozhovore priblížila realitu bezdomovectva.

spiaci bezdomovec na moste lásky Spiaci bezdomovec na moste lásky v Košiciach. Foto: Milan Kapusta/TASR

Situáciu s bezdomovcami v meste mapovalo od 7. do 11. októbra vyše dvesto dobrovoľníkov, ktorí v teréne strávili spolu viac ako dvetisíc hodín. Výsledky sčítania budú známe na jar budúceho roka a poskytnú potrebné informácie na zlepšenie programov a riešení na elimináciu bezdomovectva.

Ako Arcidiecézna charita prispieva k sčítaniu ľudí bez domova v Košiciach?
Naša organizácia sa aktívne zapojila do procesu prostredníctvom vyplnenia tlačív s otázkami v troch zariadeniach, v ktorých sme zmapovali približne 230 ľudí bez domova, ktorí využívajú naše služby. Dotazníky sa zameriavali na základné informácie, ako je vek, národnosť, druh využívanej služby, ale aj dôvody, prečo prišli o bývanie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.