Žaloba na hrane ochrany a facky

Predseda vlády Robert Fico sa prostredníctvom civilnej žaloby domáha ochrany svojich práv. Na tom by nebolo nič neobvyklé, a nešlo by z jeho strany ani o prvý súdny spor, ak by žalobou namietaná skutočnosť nebola skutočne bizarná.

fico Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas brífingu v Handlovej 6. septembra 2024. Foto: Ján Krošlák/TASR

Žalovaným je v tomto prípade šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy a vydavateľstvo Ringier Slovakia Media, s. r. o. Od oboch žalovaných Robert Fico požaduje samostatné odškodné vo výške stotisíc eur, dohromady teda dvestotisíc eur. Dôvodom je kniha s názvom Fico – Posadnutý mocou, ktorej autorom je Bárdy, a ktorú vydalo vydavateľstvo Ringier.

Prekvapivou skutočnosťou v tejto žalobe je, že premiér Fico nenamieta podľa vyjadrenia proti Bárdyho obsahu kritickej knihy, ale prekáža mu fotografia na jej obale. Tá zachytáva snímku tváre Róberta Fica počas rokovania v Národnej rade. Bárdy tvrdí, že Fico sa cíti dotknutý tým, že nemal dostatok možností vyjadriť sa, aká fotografia je na knihe zobrazená, a že nedal na konkrétnu fotografiu na obale knihy povolenie ju užívať.

Peter Bárdy. Foto: Jakub Kotian/TASR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.