Viaceré európske krajiny vyzývajú EÚ na urýchlenie procesu reemigrácie

Sedemnásť európskych krajín, vrátane troch najväčších ekonomík Európskej únie, vyzýva Európsku komisiu, aby urýchlila proces reemigrácie migrantov, ktorí nemajú právo na pobyt v EÚ.

Nelegálni migranti, ktorí sa nedávno vylodili na Talianskom pobreží. Foto: TASR/AP Nelegálni migranti, ktorí sa vylodili na Talianskom pobreží. Foto: TASR/AP

Spoločne žiadajú prísnejšie pravidlá týkajúce sa návratových politík a požadujú, aby migranti, ktorí nemajú právo zostať, boli zodpovední za svoje konanie, referuje server Politico.

Výzva prichádza v čase, keď viaceré krajiny EÚ zaznamenali posun smerom  k protiimigračným postojom. Napríklad Rakúska Slobodná strana (FPÖ), ktorá má protimigračný program, získala minulý týždeň v parlamentných voľbách najviac hlasov.

Strany skeptické k migrácii získali výraznú podporu alebo vyhrali voľby aj v Nemecku, Holandsku, Taliansku a Francúzsku.

V liste adresovanom Európskej komisii krajiny žiadajú nové pravidlá, ktoré by umožnili zadržiavanie nelegálnych migrantov v prípade, že predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť, a zaviedli povinnosť spolupráce migrantov s úradmi. Okrem toho signatári požadujú, aby všetky krajiny EÚ používali jednotný softvér na správu prípadov.

Medzi signatármi výzvy sú aj Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko. Aj keď tieto štáty nie sú členmi EÚ, patria do bezhraničného Schengenského priestoru.

Ministri spravodlivosti EÚ budú o migrácii diskutovať budúci týždeň na stretnutí v Luxemburgu.

(mm)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok