DPH sa v dohľadnom čase na nižšie sadzby nevráti, priznal Kamenický

Konsolidáciu verejných financií som si nevymyslel ja, komentoval minister financií Ladislav Kamenický nutnosť jej prijatia. Ekonomický expert SaS Marián Viskupič pripomenul, že ide o dlhodobý problém, pričom Smer bol vo vláde 13 rokov.

8. schôdza vlády SR v Bratislave Minister financií Ladislav Kamenický. Foto: Martin Baumann/TASR

Ak by sa bačovalo tak ako za posledného 3,5 roka, Slovensko by išlo do bankrotu, vyhlásil v relácii TA3 V politike minister financií Ladislav Kamenický (Smer). „Sme zvedaví, ako sa vyjadria ratingové agentúry ako Standard & Poor‘s, ktoré našu konsolidáciu sledujú,“ dodal.

V zdravotníctve sa dajú šetriť milióny eur

Dnes už o devastačnom vplyve konsolidácie hovorí nielen opozícia, „ale už aj odchádzajúca ministerka Dolinková“, reagoval jeho diskusný partner a expert SaS na ekonomiku Marián Viskupič. „Prezident by mal byť skutočne nadstranícky, už by sa mal odosobniť a bezodkladne prijať demisiu pani ministerky Dolinkovej,“ dodal s tým, že rezortu zdravotníctva hrozí „kolaps“.

„Aj ministerka Dolinková hovorila, že ľudia budú platiť viac nie za rovnaké služby, ale dokonca za horšie služby,“ doplnil Viskupič.

Šéf rezortu financií podľa vlastných slov poslal Dolinkovej sedemstranový list s návrhmi na šetriace opatrenia, akými sú napríklad centrálny nákup liekov. Dolinkovej strana Hlas pritom predložila návrh na zmenu štatútu Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO), ktorý Národná rada schválila 12. júna.

Priemerná mzda lekára je 4 491 eur, v zdravotníctve „sa dajú ušetriť stovky miliónov eur“, povedal Kamenický. „Vy ste tu hovorili o tom, že zdravotníctvo je dlhodobý problém, ale my sme mali odvahu o tom hovoriť nahlas,“ reagoval na diskusného oponenta.

Viskupič odpovedal, že v konsolidačnom balíčku sú aj iné problematické veci než zdravotníctvo. „Telekomunikácie majú osobitný odvod,“ spomenul ako príklad, ktorý takéto a ďalšie firmy odradí od investícií.

Viskupič vyzval prezidenta, aby konsolidáciu nepodpísal

Sadza dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa v najbližších rokoch nemala vrátiť na pôvodné hodnoty 19 alebo 20 percent. Neumožňuje to stav verejných financií, vyhlásil Kamenický. Zvýšenie základnej sadzby DPH odhlasoval parlament ako súčasť konsolidácie verejných financií. Zároveň sa niektoré základné potraviny dostali do zníženej sadzby päť percent a napríklad na elektrinu sa sadzba DPH zníži na 19 percent.

„Ja by som sa rád vrátil niekedy aj s balíkom, kde budeme znižovať dane, ale zatiaľ nám to nehrozí,“ povedal Kamenický. Dostať deficit verejných financií z tohoročných približne šiestich percent pod tri percentá, keď už výraznejšie nerastie percento štátneho dlhu voči hrubému domácemu produktu, je podľa ministra obrovský problém.

Opozičný poslanec Viskupič schválenú konsolidáciu ako celok skritizoval a vyzval prezidenta Petra Pellegriniho, aby zákon nepodpísal. Viskupičovi okrem iného chýbajú opatrenia, ktoré by naštartovali rast ekonomiky.

„Pokojne by sme mohli zrušiť dva (štátne) sviatky. Aj to sa dotkne ľudí, každá konsolidácia sa dotkne ľudí, ale zlepší to ekonomiku, zvýši to počet pracovných dní, zvýši to našu konkurencieschopnosť,“ navrhol poslanec. Ďalšou možnosťou úspor je podľa neho napríklad obmedzenie zneužívania sociálnych dávok.

Marián Viskupič. Foto: Pavol Zachar/TASR

Viskupič navyše kritizoval celkovú podobu balíčka ako nekoherentnú. „Petržlenová vňať nie je základná potravina. Petržlen aj s koreňom má päťpercentnú sadzbu DPH… Oliva je základná potravina na Slovensku ‚ako lusk‘. Cvikla má 19-percentnú sadzbu,“ vymenoval príklady z potravín.

Kamenický opakovane zdôrazňoval, že za súčasnú situáciu a nutnosť zvyšovať dane sú zodpovedné bývalé vlády premiérov Igora Matoviča a Eduarda Hegera a úradníckeho premiéra Ľudovíta Ódora. Viskupič oponoval, že problémy v niektorých rezortoch, ako napríklad zdravotníctvo, sú dlhodobé ešte z čias predchádzajúcich vlád Smeru.

Pracuje sa na štátnom rozpočte

Po schválení konsolidačného balíka už rezort financií pracuje na zostavení štátneho rozpočtu na budúci rok. Ten by mal Kamenický predložiť na mimoriadne rokovanie vlády v utorok 15. októbra a po jeho schválení ho vláda pošle do parlamentu.

Otvorené sú podľa ministra ešte rokovania so zdravotníkmi a uzatvorené nie je ešte rozhodnutie o objeme financií na energopomoc pre domácnosti. Z doteraz dohodnutých približne 100 miliónov eur by sa mohol balík pre adresnú alebo čiastočne aj plošnú pomoc s vysokými cenami energií podľa Kamenické rozšíriť na 400 až 500 miliónov eur.

(sab, tasr)