Prestaňte sa zabíjať len pre to, že to chce Západ, apeloval Fico. A EÚ to zabíjanie podporuje, dodal

Maršal Konev potreboval na plánovanie Karpatsko-duklianskej operácie šesť až osem týždňov, Stalin mu dal štyri dni. Sovieti čakali, že prejdú Slovenskom za päť dní, a natiahlo sa to na dlhé mesiace, povedal premiér Robert Fico.

Snímka obrazovky 2024-10-06 o 12.07.29 Predseda vlády SR Robert Fico (Smer). Reprofoto: STVR

Premiér si aj takto v diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 pripomenul 80. výročie začatia bojov v oblasti Duklianskeho priesmyku, kde po boku Červenej armády stáli vojaci 1. československého armádneho zboru pod velením Ludvíka Svobodu.

„Nedávno vyšla na Slovensku historická kniha, v ktorej chýba Slovenské národné povstanie,“ pripomenul predseda vlády s varovaním, že Slováci musia aj dnes „bojovať“, a to o svoju historickú pamäť.

„Na východ od nás je krajina vo vojne, v ktorej sa zabíjajú Slovania. A Európska únia toto zabíjanie podporuje,“ vyhlásil premiér. „Prestaňte sa zabíjať len pre to, že to chce Západ.“

Fico sa v pondelok stretne so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom, ktorému plánuje poďakovať za obete, ktoré ukrajinský národ v rámci Červenej armády položil v bojoch proti Nemcom. „To bol ukrajinský front, tu padlo veľké množstvo Ukrajincov,“ pripomenul.

Fico tiež vyzval, aby ľudia netrpeli rusofóbiou. „Minulý rok som bol na okrúhle výročie na cintoríne v Normandii… Na budúci rok sa chcem zúčastniť na oslavách konca vojny v Moskve,“ avizoval.

„Ja som žil v detstve v Topoľčanoch na Duklianskej ulici, a vedel som, prečo sa tá ulica volá Duklianska… Vieme to dnes?“ opýtal sa rétoricky Fico. Poukázal na „progresivistických aktivistov“, ktorí sa podľa neho snažia vymazať časť kolektívnej pamäti o oslobodení Slovenska Červenou armádou. „Je však pravda, že sloboda na Slovensko prišla z východu,“ vyhlásil.

Na Slovensku klesá pomer ľudí, ktorí sú ochotní bojovať za vlasť, pripomenula moderátorka prieskumy verejnej mienky. „Prieskumy sú ako ženské plavky. Zakrývajú to, čo všetci chceme vidieť,“ reagoval Fico.

Výdavky na obranu

Na ministerstve obrany podľa premiéra pracujú na zatraktívnení povolania profesionálneho vojaka. „Nechceme ísť cestou ako Južná Kórea, kde narukovala istá hudobná kapela, myslím, že sa volá BTS. Neviem, či sú v umeleckom súbore, ale jednoducho narukovali,“ povedal a dodal, že rezort obrany pracuje na „medziformách“ vojenskej služby.

Fico prízvukoval, že sú ľudia, ktorí nemajú záujem o kariéru profesionálneho vojaka, no prejavujú záujem o armádne záležitosti, práve týmto záujemcom zrejme bude umožnená takáto „medziforma“ vojenskej služby.

Predseda vlády sa vyjadril aj k výdavkom na obranu. Slovensko, ktoré je súčasťou NATO, si podľa neho plní povinnosť vyčlenenia dvoch percent HDP na obranu. Zároveň nepôjde cestou zvyšovania týchto obranných výdavkov, tvrdí. Z týchto výdavkov nemusí ministerstvo len nakupovať náboje a zbrane, ale môže ich dať aj na civilné projekty, ako je postavenie nemocnice v Prešove či rekonštrukcia mostov, povedal Fico.

„Ministerstvo obrany je pripravené poskytnúť ďalších 300 miliónov eur na ciele, ktoré sú na jednej strane vojenské, ale súčasne môžu dobre slúžiť civilným účelom,“ podotkol Fico.

Ukrajina v EÚ áno, v NATO nie

Premiér podotkol, že súhlasí s členstvom Ukrajiny v Európskej únii, aj keď je to podľa neho ešte na pár rokov „cesta zarúbaná“.

V súvislosti s diskutovaným vstupom Ukrajiny do NATO je Fico „veľkým odporcom“ takéhoto kroku, čo pripomenul aj ukrajinskému premiérovi Šmyhaľovi. Podotkol, že toto členstvo musia ratifikovať všetky štáty NATO.

„Pokiaľ budem predsedom vlády SR, budem viesť poslancov, ktorých mám ja ako predseda strany pod politickou kontrolou, aby nikdy nesúhlasili s členstvom Ukrajiny v NATO,“ uviedol Fico. „Vstup Ukrajiny do NATO je dobrý základ pre tretiu svetovú vojnu,“ vyhlásil.

Fico sa vyjadril aj v súčasnej situácii vo vládnej koalícii. Podľa jeho slov treba oddeliť politické šarvátky od jej fungovania. Povedal, že koalícia funguje, keďže zákony v parlamente prechádzajú. „Svojim kolegom v Smere som povedal: Buďte striedmi vo vyjadreniach. Ak sa nemusíte vyjadriť, nevyjadrujte sa, tu tiež platí, že síce hovoriť je striebro, ale mlčať je zlato,“ dodal s tým, že na parlamentnú 79-člennú väčšinu sa dá spoľahnúť.

Koalícia a opozícia by podľa jeho slov mali hľadať spoločnú cestu pri upokojovaní spoločnosti v odborných témach. Tak, ako to bolo napríklad na stretnutí ku konsolidácii.

„Politická animozita je taká veľká, že dať na stôl tému, že buďme teraz kamaráti, to tak nefunguje. (…) Pre mňa ako človeka s 32-ročnou politickou praxou sú uzmierovacie okrúhle stoly smiešne. Nič to neprináša,“ skonštatoval Fico. Dodal, že verejnosti treba ukazovať, že sa politici vedia baviť o veciach, ktoré sú dôležité a potrebné.

Predseda vlády v relácii skritizoval aj zavedenie cla Európskou úniou na čínske elektromobily. Čína a Európa sa podľa neho navzájom potrebujú a mali by spolu rokovať. Považuje za nezmysel ísť do obchodnej vojny s Čínou. Podotkol, že túto ázijskú krajinu oficiálne navštívi na prelome októbra a novembra.

(sab, tasr)