Izrael poslal Iránu tvrdý odkaz: Môžete dopadnúť ako Pásmo Gazy alebo Bejrút

Izraelský minister obrany Joav Galant v nedeľu varoval Irán, že ak sa pokúsi spôsobiť škodu Izraelu, môže skončiť ako Pásmo Gazy alebo Bejrút. Izrael zároveň pripravuje odvetu za iránsky raketový útok.

Israel-Hamas War 2024: DM Gallant Visits Technology Brigade Joav Galant, izraelský minister obrany (vpravo). Foto: Ariel Hermoni/Israel Mod / Zuma Press / Profimedia

„Iránci sa nedotkli spôsobilosti vzdušných síl – žiadne lietadlo nebolo poškodené, žiadna letka nebola vyradená z prevádzky,“ uviedol Galant vo vyhlásení, pričom odkázal na nedávny raketový útok Iránu na Izrael, ktorý zasiahol dve základne izraelských vzdušných síl.

„Ktokoľvek si myslí, že obyčajný pokus uškodiť nám nás odradí od zásahu, mal by sa pozrieť na (naše úspechy) v Pásme Gazy a Bejrúte,“ dodal izraelský minister.

Irán v utorok podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelská armáda oznámila, že zachytila veľký počet zo zhruba 200 balistických rakiet. Útok bol podľa Teheránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych ozbrojených zložiek vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu vyhlásil, že Izrael má právo na obranu a odpovie na iránsky raketový útok zo začiatku tohto týždňa. Uviedol tiež, že izraelská armáda zničila „veľkú časť“ raketového arzenálu libanonského militantného hnutia Hizballáh. Hrozbu, ktorú predstavuje, však ešte úplne neodstránila.

Hizballáh podľa izraelského premiéra plánoval na severe Izraela ešte väčší masaker, než aký pred rokom uskutočnil Hamas na juhu krajiny. Galant zdôraznil, že Izrael už odstránil veliteľov Hizballáhu, ktorí stáli za týmito plánmi.

Biden nechce útoky na ropné polia

Generálny štáb Obranných síl Izraela plánuje odvetu za utorkový útok Teheránu na židovský štát, informoval spravodajský portál Times of Israel. Denník citoval reakciu izraelskej armády, ktorá niekoľko minút po odznení raketového útoku na Izrael prisľúbila odpoveď. „Tento masívny útok bude mať následky. Máme svoje plány a budeme konať v čase a na mieste, ktoré si zvolíme,“ reagoval hovorca armády Daniel Hagari.

Spravodajský server Ynet News informoval, že na prípravách na odvetný úder sa bude podieľať aj veliteľ Ústredného velenia ozbrojených síl USA Michael Kurilla, ktorý má čoskoro prísť do Izraela. Finálnu podobu plánov však musí schváliť premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Joav Galant.

Sobotňajšie vyjadrenia izraelskej armády prišli v čase, keď sa USA snažili Izrael odradiť od toho, aby v rámci reakcie zasiahol iránsku jadrovú alebo ropnú infraštruktúru. Americký prezident Joe Biden v piatok navrhol, aby sa Izrael zdržal útokov na iránske ropné zariadenia. Začiatkom tohto týždňa tiež vyjadril nesúhlas s možnosťou, že by Tel Aviv útočil aj na iránske jadrové zariadenia.

Bidenove najnovšie vyjadrenia prišli deň po tom, ako povedal, že myšlienka izraelského útoku na iránske ropné lokality je „predmetom diskusie“, čo spôsobilo prudký nárast cien ropy v obavách z náhleho šoku v globálnych dodávkach, pripomína Times of Israel.

Halevi: Izrael vedie dlhú vojnu

Izrael vedie dlhú vojnu, povedal v nedeľu vojakom náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi s prísľubom zničenia tých, ktorí útočia na jeho krajinu, bojujúcu proti militantom v Pásme Gazy i Libanone.

„Je to dlhá vojna, určovaná nielen schopnosťami, ale aj vôľou a vytrvalosťou v priebehu času,“ povedal Halevi v príhovore pred prvým výročím útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra 2023.

„Je to vojna za naše právo byť slobodnými ľuďmi v našej krajine,“ dodal s tým, že Izrael porazil vojenské krídlo Hamasu a uštedril závažný úder libanonskému Hizballáhu, ktorý prišiel o svojich hlavných lídrov.

Hamas medzitým vydal vyhlásenie, v ktorom vyzdvihol svoj rozsiahly útok spred roka a tvrdil, že Izrael stále blokuje dohodu o prímerí.

Militanti z radikálneho hnutia Hamas a ďalších skupín zaútočili 7. októbra 2023 na juh Izraela, kde zabili 1 205 ľudí, prevažne civilistov. Zajali tiež vyše 250 rukojemníkov, z ktorých sa 97 ešte stále nachádza v Pásme Gazy, pričom 33 z nich je podľa izraelskej armády mŕtvych. Izrael reagoval odvetnou ofenzívou v Pásme Gazy, pri ktorej dosiaľ zahynulo najmenej 41 870 ľudí, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom. OSN považuje tento údaj za spoľahlivý.

(tasr, afp, sab)


Prestížne vedecké časopisy sa opäť zapájajú do volebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Napriek poznatkom, že kandidátom to nepomáha a vedcov to poškodzuje.
Prejsť na článok
Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok