Prehľad trhov: Predaje Tesly stagnujú. Musk si však zatiaľ udržuje auru víťaza

Napriek iránskemu útoku na Izrael sa trhom v zámorí podarilo uzavrieť minulý týždeň na kladnej nule. Výnimkou medzi svetovými indexmi je hongkonský Hang Seng, ktorý rastie ako odtrhnutý z reťaze. Nič nenasvedčuje tomu, že by tento rast bol na konci.

Donald Trump Elon Musk. Foto: TASR/AP

Na čínskych akciách sa čoraz viac prejavuje efekt FOMO – investori si nechcú nechať odísť čínsky akciový vlak. Vzhľadom na to, ako dlho ho zanedbávali, je vo vlaku stále veľa voľných miest, a boom čínskych akcií tak môže trvať ešte dlho.

Vývoj hongkonského indexu Hang Seng od začiatku tohto roka.

Paradoxne môže Číne pomôcť vystupňovanie konfliktu na Blízkom východe, pretože vysoká cena ropy by ešte viac spomalila čínsku konkurenciu. Nie je žiadnym tajomstvom, že krajina draka odoberá veľké množstvo ropy a zemného plynu z Ruska. V roku 2023 predstihlo Rusko Saudskú Arábiu na pozícii najväčšieho dodávateľa ropy do Číny.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.