Dotácie a viac kontroly. Takto vyzerá Draghiho liek na ekonomické zaostávanie Únie

Po prečítaní úvodných strán správy bývalého šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho by si nejeden pomyslel, že sa Únia konečne začala zaoberať myšlienkou odbremenenia priemyslu od masívnych regulácií. Žiaľ, nie je to celkom tak.

Thumbnail-3

Draghi veľmi otvorene pomenúva nelichotivé výsledky európskej ekonomiky. V správe, ktorá nesie názov Budúcnosť európskej konkurencieschopnosti, reportuje, že EÚ zaostáva za svojimi globálnymi konkurentmi – USA a Čínou – v kľúčových ukazovateľoch, ako je produktivita, hospodársky rast či miera inovácií.

Draghi síce otvorene kritizuje nadmernú mieru regulácií či byrokracie v Únii, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za najväčšieho nepriateľa ekonomického rastu EÚ, no nikde v celom dokumente sa nezmieňuje o zrušení konkrétnych regulácií, ktoré v súčasnosti zväzujú ruky európskemu priemyslu.


Prístup k prémiovému obsahu je možný iba pre predplatiteľov. Prihláste sa, alebo si kúpte predplatné.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.