Hrá sa šachová partia o tretí ropný šok

Súčasná situácia na Blízkom východe dobre ilustruje „šachový“ charakter medzinárodných vzťahov. Irán potiahol figúrkou a teraz sa čaká na Izrael. Zničí iránsky jadrový program? Raketové základne? Kasárne Revolučných gárd?

profimedia-0325074510 Ropný terminán na iránskom ostrove Charg. Foto: Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP / Profimedia

Jednou z diskutovaných možností je úder na iránsky ropný priemysel. Je to lákavý cieľ. Tvorí zhruba pätinu iránskej ekonomiky a polovicu verejných príjmov. Z exportu ropy získava iránsky režim okolo 50 miliárd dolárov ročne, ktoré veľmi potrebuje. Iránskej ekonomike sa dlhodobo darí mizerne, veď od roku 2012 jej kleslo reálne HDP o tretinu.

Z vojenského hľadiska je ropný export ľahký cieľ. Ťažba aj rafinácia sú síce rozptýlené, ale 90 percent iránskeho exportu prechádza cez terminál na ostrove Charg v Perzskom zálive.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.