Starosta obce Smilno: Pri zbierke pre kurských civilistov som nemal politické ambície

Starosta obce Smilno pri Bardejove Vladimír Baran sa zviditeľnil zbierkou pre civilistov trpiacich v dôsledku ukrajinskej protiofenzívy v ruskom Kursku. „Správam sa ako starosta väčšiny občanov, ktorá s tým súhlasí,“ tvrdí v rozhovore pre Štandard.

Safety measures in Kursk, Russia Obyvatelia Kurska v uliciach mesta. Foto: Vladimir Gerdo / TASS / Profimedia

Na úvod redakčná poznámka: denník Štandard sa na vojnu na Ukrajine a jej príčiny síce pozerá inak ako hlavné médiá, no pán Baran v rozhovore prezentuje mnohé postoje, ktoré nie sú súčasťou redakčnej línie Štandardu. Starosta obce Smilno veľmi zjednodušene otvára mnohé témy, ktoré sú v skutočnosti omnoho komplikovanejšie, miestami majú otvorene propagandistický charakter. Rozhovor s ním sme však priniesli zo spravodajských dôvodov, aby sme poukázali na to, akým smerom sa vyvíja uvažovanie o vojne v časti Slovenska a ako mnohí občania strácajú elementárnu dôveru v hlavné médiá, ktoré pri informovaní o vojne systematicky manipulujú. Názory pána Barana preto uverejňujeme v plnom znení. Presne tak, ako ich prezentoval v našom otvorenom rozhovore.

Nedávno ste spustili zbierku na pomoc obyvateľom ruského Kurska po tom, čo do tejto oblasti prenikla ukrajinská armáda. Ako vznikla táto idea pomáhať práve Rusom? Bol to váš osobný nápad, alebo s tým prišli ľudia v obci?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.