Prvý transgender futbalový tím nastúpil v španielskej lige proti mužom. Prehral 19:0

Prvý tím zložený čisto zo žien, ktoré predstierajú, že sú muži, zaznamenal v španielskej mužskej futbalovej súťaži drvivú porážku.

Fenix Futbalový klub FC Fenix. Zdroj: Facebook

Barcelonský tím Fénix ​​FC nazvaný podľa mýtického vtáka symbolizujúceho znovuzrodenie odohral v minulej sezóne niekoľko priateľských zápasov. Teraz súťaží v piatej lige regiónu Katalánsko. Prvý zápas sezóny, ktorý Fénix odohral, sa skončil prehrou 0-19.

V odpovedi na otázky agentúry Reuters o ich pravidlách Katalánska futbalová asociácia uviedla, že jej mužské ligy boli v posledných dvoch sezónach zmiešané, čo znamená, že sa ich môžu zúčastniť hráči akéhokoľvek pohlavia.

Dôvody, prečo vznikol tím zložený čisto zo žien, ktoré veria, že sú mužmi, sú viaceré. Podľa jednej z hráčok po tom, ako začala užívať mužské hormóny, čelila v čisto ženskom tíme nepriateľskému správaniu. Preto bola nútená svoj tím opustiť.

Iné futbalistky, ktoré sa identifikujú ako muži, sa zasa báli hrať futbal v mužskom tíme. Obávali sa, že nezapadnú alebo dokonca zažijú násilie.

Hoci tím zložený čisto zo žien, ktoré predstierajú, že sú muži, utrpel v prvom zápase mužskej ligy drvivú porážku, stálo to podľa ich slov za to. Pre „fanúšikov a hráčov je však oveľa dôležitejšie ako skóre, že transmuži môžu hrať svoj obľúbený šport za rovnakých podmienok“, píše Reuters.

Americká akadémia športovej medicíny (ASCM) pritom uvádza, že pohlavie významne predurčuje atletický výkon. Dospelí muži sú podľa expertov rýchlejší, silnejší a výkonnejší ako ženy, a to z dôvodu základných rozdielov v anatómii a fyziológii. Rozdiel vo výkone mužov a žien je pritom podľa nich približne 10 až 30 percent v závislosti od typu športu.