Pellegrini zdvihol varovný prst. Vládu vyzval na rokovania so zdravotníkmi

Prezident Peter Pellegrini žiada vládu, aby rokovala s predstaviteľmi zdravotníckeho sektora, ktorého sa tiež dotýkajú šetriace opatrenia. Podľa výsledkov týchto rozhovorov sa rozhodne, či zákon o konsolidačnom balíku podpíše.

Prezident SR Peter Pellegrini prijal predstavite¾ov zdravotníctva v Prezidentskom paláci v Bratislave Prezident Peter Pellegrini po stretnutí s predstaviteľmi zdravotníckeho sektora. Foto: Martin Baumann/TASR

Hlava štátu v utorok popoludní diskutovala so zástupcami Lekárskeho odborového združenia (LOZ), Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, predstaviteľmi nemocníc či ambulantného sektora.

Pellegrini po stretnutí informoval o požiadavke zdravotníkov, aby konsolidačný balíček vlády nepodpísal. Zdravotníkom dal prísľub, že v nasledujúcich dňoch bude pozorne sledovať, či sa uskutočňujú rokovania s vládou a či sa darí nájsť kompromis, ktorý by pomohol situáciu zmierniť. Podľa výsledkov sa potom rozhodne, či zákon o šetriacich opatreniach v nejakej časti vráti alebo ho podpíše.

Prezident zároveň zdravotníkov požiadal, aby boli ústretoví a ochotní nájsť kompromis. Hlava štátu varovala, že ak sa spor nepodarí vyriešiť a na konsolidačnom balíku sa nič nezmení, možno očakávať, že lekári podajú výpovede z nadčasov a „len sa rozhodnú dodržiavať Zákonník práce“. V konečnom dôsledku by to znamenalo kolaps zdravotníctva.

Šéf LOZ Peter Visolajský informoval, že prezidentovi povedali kritické veci k fungovaniu rezortu. „Náš záujem nie sú len mzdy. V roku 2022 sme mali osem požiadaviek, ktoré majú pomôcť slovenskému zdravotníctvu,“ vyhlásil Visolajský. Na týchto požiadavkách trvajú, aby sa zdravotníctvo menilo k lepšiemu a nekolabovalo.

Podľa lídra LOZ vláda dohodu s lekármi z roku 2022 momentálne porušila. Ak nedôjde k náprave, výpovede lekárov sa môžu zopakovať, uviedol Visolajský. Vyzval kolegov, aby sa pripojili k tlaku na vládu a podarilo sa zdravotníctvo zachrániť. Poprosil verejnosť, aby to chápala.

Šéf lekárskych odborárov zdôraznil, že keby im išlo len o platy, už dávno nie sú v slovenských nemocniciach. Vyzval tiež na adekvátne ohodnotenie zdravotných sestier a záchranárov.

Vláda doteraz so zdravotníkmi nerokovala, sťažovali sa

„Toto nezmyselné ba až škodlivé opatrenie – návrh zákona, ktorý vláda SR vydala a následne poslanci schválili, vzácne spojilo týchto predstaviteľov, ktorí pôsobia v zdravotníctve. Nie preto, že chceme chrániť svoje záujmy, ale preto, že pravdivo hovoríme o tom, čo už v slovenskom zdravotníctve je, a čo by hrozilo týmto škodlivým opatrením,“ vyhlásila predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká. Je preto podľa nej namieste, aby vláda so zdravotníkmi začala rokovať.

Spoločne so šéfom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petrom Visolajským skritizovala vládu, že ani s jednou zo zúčastnených organizácií doteraz o konsolidácii v sektore nerokovala. V tejto súvislosti všetci zástupcovia sektora ocenili prezidenta.

„Momentálne ako prvý z vedenia štátu s nami rokoval o tejto veci,“ poznamenal o Pellegrinim Visolajský. Jeho kroky vníma ako vnášanie pokoja do „nezmyselného konfliktu“, ktorý podľa zdravotníkov vytvorila vláda.

„Všetci, ktorí sme tu, chceme rokovať a chceme hľadať ten kompromis a sme veľmi radi, že prezident nás prijal. Máme 12 dní na to, aby sme rokovania viedli a verím tomu, že pri dobrej vôli aj na strane vlády rokovania môžu byť úspešné,“ vyhlásil prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Matej Polák.

Viceprezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov (SKZZ) Michal Weinciller zároveň dodal, že konsolidačné opatrenia by mali priamy dopad aj na záchrannú zdravotnú službu a vrátili by ju o 15 rokov späť. Zároveň deklaroval za všetkých záchranárov, že odborovému združeniu lekárov i sestier vyjadrujú podporu.

Za spoločným postojom sú aj ambulantní lekári, ktorí upozornili, že dôsledky pocítia pacienti i v ambulanciách. „Ak by na ambulantný sektor dopadli opatrenia, tak ako boli schválené, bude to znamenať odklad alebo zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ priblížila prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová.

Utorkového stretnutia s hlavou štátu sa zúčastnili aj zástupcovia Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie štátnych nemocníc SR, Asociácie súkromných lekárov SR, Slovenskej lekárskej spoločnosti, Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska a Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.

(su, tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok