Posun v prípade atentátu na premiéra. Najvyšší súd nenašiel dôkazy o terorizme

Od spáchania atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer) v Handlovej uplynul viac ako štvrťrok a Najvyšší súd prišiel v septembri so zatiaľ najzásadnejším stanoviskom.

Snímka obrazovky 2024-08-16 o 16.49.22 Robert Fico. Foto: Robert Fico/FB (printscreen)

Z uznesenia Najvyššieho súdu SR, ktoré má k dispozícii redakcia Aktualít, vyplýva, že trojčlenný senát nie je stotožnený so zmenou právnej kvalifikácie vyšetrovateľky pod dozorom prokurátorky. Pôvodne skutok nestíhali ako terorizmus, ale ako pokus o obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.

Senát však podotkol, že ďalej zastávajú názor o potrebe väzobného stíhania atentátnika Juraja Cintulu.

Ako píše citovaný portál, podľa sudcov Patrika Príbeľského, Emila Klemaniča a Mariána Mačuru sa o terorizme dá hovoriť vtedy, ak by z dôkazov vyplývalo, že „páchateľ svoj skutok vykonal v úmysle donútiť vládu štátu, aby niečo konala, opomenula alebo strpela“.

Portál z uznesenia cituje, že „takéto dôkazy nateraz v predmetnom konaní v potrebnom rozsahu zabezpečené neboli“.

Sudcovia nevidia dôvod na zmenu kvalifikácie skutku

Sudcovia Najvyššieho súdu sa tiež zhodli, že nevedia, na základe akých skutočností k zmene kvalifikácie prišlo. Jediné zdôvodnenie podľa nich naznačila prokurátorka generálnej prokuratúry, keď poukázala pri vyjadrení k žiadosti o prepustenie Cintulu z väzby na listy písané obvineným manželke.

V tých mal uviesť, že útok na premiéra urobil z dôvodu nesúhlasu s celkovou vládnou politikou „s cieľom zastaviť jeho pôsobenie, tým pádom zastaviť pôsobenie vlády, znefunkčniť ju“. Slová Cintulu však prokurátorka len parafrázovala.

Najvyšší súd z preštudovania spisu až také jednoznačné závery ako prokurátorka nevyvodil. Z listov sa podľa neho nateraz iba javí, že útok bol „potencovaný jeho osobnou nenávisťou k poškodenému Robertovi Ficovi“.

Senát poukázal aj na problém, že prokurátorka sa vo vyjadrení k sťažnosti o väzbe odvoláva na starú výpoveď Cintulu, a to ešte z prvého dňa atentátu – teda z času, keď Cintulovi nebolo vznesené obvinenie.

Ak sa po štyroch mesiacoch opäť rozhoduje o väzbe, podľa Najvyššieho súdu sa vyžaduje „vyššia miera preukázanosti dôvodnosti trestného stíhania obvineného ako pri vznesení obvinenia, a to aj s prihliadnutím na ďalšiu procesnú použiteľnosť jednotlivých dôkazov odôvodňujúcich dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu. Navyše za situácie, ak okolnosť, ktorá má byť v konaní preukazovaná vo vzťahu k naplneniu znakov trestného činu, má vyplývať iba z výpovede obvineného v procesnom postavení podozrivého“, citujú Aktuality z uznesenia.

Ani tieto úvahy sudcov Najvyššieho súdu však nevyžadujú, aby sa skutok opäť prekvalifikoval. Keďže stále prebieha vyšetrovanie, môžu sa ešte objaviť dôkazy preukazujúce, že čin terorizmom bol.

Strelec Cintula sa pokúšal dostať na slobodu

Atentát na predsedu vlády spáchal v polovici mája tohto roku dôchodca Juraj Cintula, ktorého najskôr obvinili z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu. K zmene právnej kvalifikácie došlo na začiatku júla. Koncom augusta žiadal Cintula Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici o prepustenie. Sudca však jeho žiadosť zamietol a útočníkovi rozšíril obvinenie.

Fico sa zo zranení zotavoval v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici a následne v domácej liečbe.

Reakciou bolo prijatie balíka „lex atentát“

Koalícia na streľbu reagovala prijatím balíka zákonov (takzvaný lex atentát), ktorý zaviedol zvýšenú ochranu ústavných činiteľov, zákaz protestov pred obydliami politikov, ale aj doživotnú rentu najvyšších ústavných činiteľov, čo sa týka aj Roberta Fica.

Podľa Fica nie je dôležité sa prioritne zaoberať tým, či nejaký ochrankár zlyhal pri jeho ochrane, alebo nie. „Tu je iný problém. Tu ide o to, že niekto chcel zavraždiť predsedu vlády Slovenskej republiky z politických dôvodov. Je mimoriadne nebezpečné, že opozícia sa tvári, že sa nič nestalo,“ skonštatoval Fico.

Zodpovednosť nesú podľa Fica opozícia a médiá

Premiér, ako aj ďalší koaliční politici, dlhodobo tvrdí, že to je práve opozícia a niektoré médiá, ktoré za atentát nesú veľkú časť zodpovednosti. Aj vo svojom prvom vyjadrení po atentáte Fico označil strelca za opozičného aktivistu a posla zla a nenávisti, ktorú opozícia rozvinula do „nezvládnuteľných rozmerov“.

Opoziční politici, naopak, argumentujú, že koalícia atentát propagandisticky zneužíva. „Dôrazne žiadame koalíciu, aby prestala očierňovať a vyhrážať sa mladým študentom, mamičkám a otcom s kočíkmi, seniorkám a všetkým ďalším ľuďom, ktorí na námestiach slušne vyjadrujú nesúhlas s babráckymi krokmi ministerky Šimkovičovej, ministra Suska a ďalších členov koalície. Takýto útok na základné demokratické práva je cez všetky čiary,“ vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

(max, gko)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok