Prezident vo štvrtok prijme demisiu Dolinkovej. Za ministra vymenuje Kamila Šaška

Slovensko by už čoskoro mohlo mať nového ministra zdravotníctva, má ním byť bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Kamil Šaško. Premiérovi Robertovi Ficovi ho navrhol líder Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Vo¾by23: Predvolebná diskusia AZZZ SR s politikmi na hospodárske témy Kamil Šaško. Foto: Pavol Zachar/TASR

Vláda na mimoriadnom rokovaní v utorok odvolala Šaška z postu štátneho tajomníka. Úrad vlády následne informoval, že premiér Fico po konzultáciách s predsedom Hlasu podal prezidentovi Petrovi Pellegrinimu návrh na vymenovanie Šaška za ministra zdravotníctva.

„Kamil Šaško je uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva. Vďaka svojmu ekonomickému a manažérskemu vzdelaniu na London School of Business and Finance a dlhoročnej praxi v obore prinesie do svojej funkcie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností. S jeho jasnou víziou a dôrazom na efektívne riadenie si získal plnú dôveru Hlasu ako aj koaličných partnerov,“ napísal Šutaj Eštok v utorok krátko popoludní na sociálnej sieti.

Verí, že Šaško dokáže pokračovať v dôležitých projektoch, komunikovať so zdravotníkmi a priniesť riešenia, ktoré zabezpečia lepšie podmienky pre zdravotníkov a kvalitnejšiu starostlivosť pre pacientov na Slovensku.

Zuzane Dolinkovej, ktorá uplynulý piatok podala demisiu, sa líder Hlasu zároveň poďakoval za obetavú prácu.

Prezidentská kancelária v stredu popoludní informovala, že prezident SR Peter Pellegrini prijme vo štvrtok (10. októbra) popoludní demisiu Zuzany Dolinkovej a do funkcie ministra zdravotníctva vymenuje Kamila Šaška.

Nemá ani 40 rokov

Šéf Hlasu cez víkend hovoril, že zdravotníctvo potrebuje akčného, energického a dravého človeka, ktorý pohne výzvami. Povedal tiež, že v Hlase chcú nájsť takého človeka, ktorý bude spĺňať všetky tieto atribúty a „nebude sa báť do tohto náročného kresla si sadnúť“.

Šaško bude po vymenovaní patriť do generácie najmladších ministrov súčasnej vlády, v novembri bude mať 39 rokov. Je členom predsedníctva strany Hlas.

V štátnej správe pôsobil v rokoch 2014 až 2015 ako generálny štátny radca v sekcii finančného trhu na ministerstve financií. Ďalších päť rokov bol v Bruseli v Stálom zastúpení SR pri EÚ. Od roku 2020 do vlaňajšieho roka pracoval ako expert regulácie a dohľadu v Národnej banke Slovenska. Po voľbách sa stal štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva. Kto nahradí Šaška na poste tajomníka rezortu, bude predsedníctvo Hlasu rokovať na budúci týždeň.

Vyštudoval investičné bankovníctvo na London School of Business and Finance. Na univerzite v Sussexe študoval aplikovanú vedu, riadenie podniku a matematiku.

Budúci minister v zdravotníctve nepôsobil, jeho svokra áno

Šaško sa podieľal na tvorbe volebného programu Hlasu. V zdravotníctve nepôsobil, za to však jeho rodina z manželkinej strany áno. Portál Postoj minulý týždeň uviedol, že jeho manželka Mariana Šašková nastúpila na ministerstvo zdravotníctva za éry Vladimíra Lengvarského. Šašková po menovaní Zuzany Dolinkovej za ministerku bola krátko šéfkou jej kancelárie, ale v súčasnosti už na ministerstve nepôsobí.

Mariana a Kamil Šaškovci. Foto: Facebook/Kamil Šaško

Navyše, Šaškova svorka Monika Pažinková v minulosti viedla Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) za druhej vlády Roberta Fica. Za prvej vlády Smeru bola riaditeľkou prešovskej fakultnej nemocnice.

Portál tiež uviedol, že predtým než sa Pažinková dostala na čelo ÚDZS, zastupovala košickú firmu Wesper pôsobiacu v zdravotníctve. V dozornej rade firmy sedel jej manžel Peter Pažinka a jeho spoločníkom bol Norbert Bödör. Wesper v roku 2015 kúpila finančná skupina Penta a ňou prevádzkovanú kliniku na prešovskom sídlisku Sekčov začlenila do siete svojich polikliník ProCare.

Menovanie nového ministra bude zrejme rýchle

Ministerka zdravotníctva Dolinková doručila svoju demisiu do Prezidentského paláca v utorok. Prezident Peter Pellegrini avizoval, že demisiu neprijme, kým nebude poznať kandidáta na nového ministra.

Je predpoklad, že proces menovania nového ministra zdravotníctva sa nebude naťahovať. Čakajú ho totiž ťažké rokovania s predstaviteľmi zdravotníckej obce, ktorí v utorok žiadali Pellegriniho, aby nepodpísal konsolidačný balíček. Lekári hrozia výpoveďami z nadčasov, rovnako sú nespokojné aj zdravotné sestry a záchranári. Prezident preto vyzval vládu na rokovania so zdravotníkmi a podľa výsledkov rozhovorov sa rozhodne, či legislatívu o konsolidačnom balíčku v niektorej časti vráti späť do parlamentu alebo ju predsa len podpíše.

Hlas hazarduje so zdravotníctvom, tvrdí SaS

Opozičná strana SaS považuje Šaškovu nomináciu na post ministra za hazard so zdravotníctvom. Vyhlásila, že s odbornou verejnosťou požadovali, aby rezort zdravotníctva riadil skúsený manažér, ktorý pozná sektor, rozumie potrebám pacientov a lekárov a kľúčoví hráči ho budú rešpektovať.

„Bohužiaľ, pri Kamilovi Šaškovi sa udeje presný opak. Nespokojnosť nebude už len na strane lekárov a zdravotných sestier, ale už aj na strane pacientov. Ak prezidentovi Petrovi Pellegrinimu záleží na zdravotníctve na Slovensku, tak Kamila Šaška za ministra nevymenuje,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa tímlídra SaS pre zdravotníctva Tomáša Szalaya je Šaško veľkou neznámou pre celý zdravotnícky sektor. „Nemá žiadne skúsenosti a ani autoritu. Ako bude chcieť spraviť nepopulárne kroky, ktoré sú momentálne v zdravotníctve tak potrebné? Miesto toho, aby sa zo zdravotníctva stala premiérska téma, chaos a marazmus bude len pokračovať. Volali sme po odbornej a rešpektovanej zmene, prichádza však ďalšia politická nominácia. Kolaps v zdravotníctve je o krok bližšie,“ doplnil Szalay.

Tomáš Szalay (SaS). Foto: Martin Baumann/TASR

Pre nového ministra zdravotníctva bude podľa opozičného poslanca Oskara Dvořáka (PS) najdôležitejšie získať podporu premiéra Roberta Fica (Smer). Podotkol, že ho čaká ťažký rezort a bez podpory predsedu vlády nedokáže zrealizovať opatrenia, ktoré zdravotníctvo potrebuje.

„Nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška čaká náročný rezort, množstvo problémov a chaos, ktorý po sebe ministerka Dolinková zanechala. Rastúce poplatky, kolabujúce ambulancie, tisícky chýbajúcich sestier alebo rozpadajúce sa nemocnice si vyžadujú jeho okamžitú pozornosť. (…) Bez toho, aby sa zo zdravotníctva stala premiérska téma, sa ťažké, ale potrebné riešenia pre naše zdravotníctvo nedajú zrealizovať,“ uviedol Dvořák.

„Kamil Šaško je finančník a bankár a doposiaľ nemal so zdravotníctvom dočinenia, čo môže skomplikovať situáciu týkajúcu sa rýchleho zorientovania sa v tomto sektore,“ zhodnotilo hnutie KDH. Dodalo, že ak minister ani naďalej nebude mať podporu premiéra a ministra financií, tak len ťažko bude vedieť zvládať svoju funkciu.

Hlavné je upokojiť situáciu

Minister vnútra a šéf Hlasu komentoval problémy budúce riešenie problémov v zdravotníctve nasledovne: „Budeme prichádzať s nejakými návrhmi riešenia, ale rovnako prosíme zdravotníkov, aby si uvedomili, že v situácii, kedy sa snažíme zachrániť Slovensko pred bankrotom, je nevyhnutné, aby celá spoločnosť prijala kompromisy.“

Dodal, že budúci minister zdravotníctva berie upokojenie situácie v zdravotníctve ako svoju hlavnú prioritu. Ďalšie rokovania ku konsolidačnému balíčku so šéfom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petrom Visolajským podľa Šutaja Eštoka budú prebiehať.

Predseda Hlasu verí, že Šaško s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas), ktorý je zodpovedný za vyjednávanie konsolidácie, urobia maximum pre to, aby vyšli lekárom v ústrety.

Kamenický poukázal na to, že vo štvrtok (10. októbra) predloží hospodárskej a sociálnej rade návrh rozpočtu, v ktorom nebudú zahrnuté dohody so zdravotníkmi, ani dohody o energetickej pomoci. Do 15. októbra musí vláda schváliť rozpočet a predložiť ho parlamentu.

„Následne bude pokračovať v týchto dvoch momentálne zásadných témach. To s čím sme rátali bude zahrnuté v rozpočte a ak nastanú nejaké dohody či zmeny, tak by sa potom tie konečné čísla upravili v návrhu štátneho rozpočtu,“ priblížil Kamenický. Dodal, že akékoľvek zdroje do zdravotníctva či energetickej pomoci by sa museli nájsť v existujúcom rozpočte.

S mnohými návrhmi Visolajského Kamenický súhlasí. Mnohé podľa neho navrhol aj odchádzajúcej ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas).

(su, max, tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok