Čo znamená plán „Územie za NATO“. Prečo záujmy Západu a Ukrajiny nie sú totožné

O pláne a jeho genéze, kde by sa rokovalo o výmene časti ukrajinského územia dobytého Ruskom, za členstvo Ukrajiny v NATO, ale aj rozdielnych záujmoch Ukrajiny a Západu píše v komentári Vladimír Palko.

Biden United States Ukraine Delegácie vedené prezident Joe Bidenom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským rokujú vo východnej miestnosti Bieleho domu. Foto: ČTK / AP / Evan Vucci /Profimedia

Keď začala ruská invázia na Ukrajinu, povedal som jednému známemu: Toto je dôsledok politiky rozšíriť NATO na Ukrajinu. Onen známy, ktorý také reči nerád počúval, povedal, že Ukrajinci teraz nebojujú za členstvo v NATO, ale za svoju krajinu, bránia jej územie.

Povedal som mu, že tie dve veci sa nevylučujú. A v tej chvíli sa naozaj nevylučovali. Avšak nemusí to tak byť vždy. Ukázalo sa to čoskoro pri rokovaniach v Istanbule v marci a apríli 2022.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.