Trump poslal Putinovi v úvode pandémie testy na covid. Údajne to malo zostať v tajnosti

Niekdajší americký prezident Donald Trump poslal počas svojho úradovania ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi na začiatku pandémie v roku 2020 testovacie súpravy na detekciu koronavírusu. Určené boli na jeho osobné použitie.

Vladimir Putin a Donald Trump na snímke z roku 2019. Foto: TASR/AP Vladimir Putin a Donald Trump na snímke z roku 2019. Foto: TASR/AP

Ako prvý o tom vo svojej dosiaľ nepublikovanej knihe Vojna informoval renomovaný americký novinár Bob Woodward, ktorý sa okrem iného preslávil reportovaním o kauze Watergate.

Príbeh následne podľa agentúry Bloomberg potvrdil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Tiež sme na začiatku pandémie poslali vybavenie,“ dodal Peskov.

Woodward vo svojej knihe taktiež skonštatoval, že súpravy s označením Abbott Point of Care Covid boli poslané tajne a že prezident Putin vtedajšieho šéfa Bieleho domu poprosil, aby o zásielke nikomu nehovoril.

„Nechcem, aby si to niekomu povedal, pretože ľudia sa budú hnevať na teba, nie na mňa,“ povedal podľa Woodwarda Putin Trumpovi. Trump na to údajne odvetil: „Je mi to jedno. Dobre“.

Túto rovinu príbehu však americká aj ruská strana oficiálne nepotvrdila.

Harrisová: Američania vtedy umierali

Správu už stihla v predvolebnej kampani zužitkovať demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová. „Pamätáte si, aké boli tie dni? Pamätáte si, koľko ľudí nemalo testy? Američania umierali. A tento človek dával Vladimirovi Putinovi testovacie súpravy na covid?,“ začudovala sa.

Trump, naopak, pre americkú televíznu stanicu ABC News informáciu o zaslaných testoch poprel. „To je nepravda,“ uviedol republikánsky kandidát pre jej washingtonského korešpondenta Jonathana Karla.

To, že si Moskva a Washington počas éry koronavírusu navzájom vymieňali lekárske vybavenie, bolo známe už predtým, pripomenul bruselský portál Politico.

Podľa skôr medializovaných informácií mal Putin z infikovania koronavírusom panický strach. New York Times v minulosti napísal, že jedným z opatrení, ktoré mali prenosu ochorenia na ruského lídra zabrániť, bol aj ikonický dlhý stôl, pri ktorom privítal napríklad aj francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Hosť, ktorý sa stretol s ruským prezidentom v lete 2021, takisto denníku povedal, že predtým, ako sa s Putinom stretol pri stole, strávil tri dni v karanténe.

Sedem telefonátov po odchode z funkcie?

Nemenovaný Trumpov poradca citovaný v knihe tiež naznačil, že Trump hovoril s Putinom až sedemkrát od Trumpovho odchodu z Bieleho domu v roku 2021, čo má ilustrovať ich nadštandardne blízky vzťah.

Trump poprel aj túto správu. Hovorca exprezidentovej kampane Steven Cheung zas povedal, že Woodwardova kniha „patrí buď do výpredajového koša v oddelení beletrie v diskontnom kníhkupectve, alebo sa má použiť ako toaletný papier“.

Tieto tvrdenia podľa BBC znovu nastolili otázky o vzťahu medzi Trumpom a Putinom len niekoľko týždňov pred americkými voľbami, ktoré sa uskutočnia už 5. novembra.

Výňatky z očakávanej Woodwardovej knihy, ktorá má oficiálne vyjsť až v utorok 15. októbra, v predstihu zverejnili CNN aj Washington Post, s ktorými autor spolupracuje.


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok