Najčítanejší web na Ukrajine sa posťažoval na systematický tlak zo Zelenského kancelárie

Najpopulárnejší spravodajský web na Ukrajine, Ukrajinska pravda, sa v stredu posťažoval na systematický tlak z kancelárie tamojšieho prezidenta Volodymyra Zelenského.

zelenskyj Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TSR/AP

„Chceme upozorniť kolegov, partnerov a medzinárodné organizácie na dlhodobý a systematický tlak, ktorý Kancelária prezidenta vyvíja na redakciu a jednotlivých novinárov Ukrajinskej pravdy,“ napísal web v článku podpísanom redakciou ako takou.

Ohrozenie redakčnej práce podľa nej spočíva napríklad v blokovaní komunikácie hovorcov vlády s novinármi Ukrajinskej pravdy, v znemožňovaní ich účasti na rôznych podujatiach či vo vládnom nátlaku na súkromné firmy s cieľom obmedziť inzerciu a podobne.

Tieto a ďalšie neverejné signály podľa novinárov naznačujú pokusy ovplyvniť redakčnú politiku, čo je vraj obzvlášť poburujúce v čase rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu.

„Oficiálne vyhlasujeme, že každý pokus konkrétnych činiteľov z vedenia prezidentskej kancelárie ovplyvňovať novinárov Ukrajinskej pravdy bude verejne zaznamenaný a bude mať dôsledky na medzinárodnej úrovni. Každý takýto pokus len posilňuje našu motiváciu odhaľovať korupciu a neefektívne riadenie v najvyšších vrstvách vlády,“ napísalo médium.

Protiruská, ale kritická voči vláde

Ukrajinska pravda – hoci je výrazne protiruská – od začiatku vojny publikovala viacero exkluzívnych článkov preukazujúcich korupciu v štátnej správe či sprostredkujúcich kritické stanoviská domácich aj zahraničných aktérov smerujúcich k vojenskému veleniu v Kyjeve.

Začiatkom mája roku 2022 dokonca denník exkluzívne informoval, že mierové rokovania medzi Vladimirom Putinom a Volodymyrom Zelenským dostali stopku po odhalení masakra v Buči a po nečakanej aprílovej návšteve vtedajšieho britského premiéra Borisa Johnsona na Ukrajine. Ide o jednu z najviac diskutovaných epizód konfliktu.

Podľa Ukrajinskej pravdy prišiel Johnson 9. apríla 2022 do Kyjeva takmer bez ohlásenia. Zdroje blízke prezidentovi Zelenskému pre denník vtedy uviedli, že priniesol dva hlavné odkazy: Po prvé, Putin je vojnový zločinec, s ktorým sa nerokuje, ale treba ho dostať pod tlak. Po druhé, ak je aj Ukrajina pripravená s Putinom podpísať dohody o bezpečnostných zárukách, „tak oni nie sú“.

Tri dni po tom, ako Johnson opustil Ukrajinu, sa Putin vyjadril, že sa rokovania s Ukrajinou „dostali do slepej uličky“.

Čo je Ukrajinska pravda

Podľa tohtoročného prieskumu z dielne USAID/Internews o sledovaní ukrajinských médií je Ukrajinska pravda v roku 2024 vôbec najčítanejším spravodajským webom v krajine, pričom sa k jej sledovaniu prihlásilo 13 percent respondentov.

Ukrajinsku pravdu založil v roku 2000 gruzínsko-ukrajinský protikorupčný novinár Georgij Gongadze, ktorého v rovnakom roku uniesli a zavraždili neďaleko Kyjeva niekdajší predstavitelia ukrajinského rezortu vnútra. Noviny prostredníctvom spoločnosti Dragon Capital v súčasnosti vlastní český podnikateľ Tomáš Fiala dlhodobo žujúci na Ukrajine.

Od roku 2014 sa na Ukrajine uskutočňuje pomerne rozsiahle potlačovanie opozície, či už v politickom, alebo mediálnom prostredí. V takzvanom indexe demokracie je Ukrajina definovaná nie ako demokratický, ale ako hybridný režim. V globálnom rebríčku sa nachádza na 91. mieste pred Keňou a za Mexikom.


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok