„Vyčerpať nepriateľa.“ Prečo ukrajinská stratégia nemusí fungovať

Ukrajinci tvrdia, že ich zámerom je nechať ruské sily útočiť, kým sa nevyčerpajú. Z reportáže New York Times je zrejmé, že ukrajinská stratégia nemusí byť úspešná.

Ukrainian National Guard soldiers with an artillery battery of the 15th Brigade prepare to fire a shell in the Donbas region of Ukraine, Oct. 1, 2024. (Nicole Tung/The New York Times) Vojaci delostreleckej batérie 15. brigády Ukrajinskej národnej gardy sa tento týždeň pripravujú na paľbu zo svojich pozícií v ukrajinskom Donbase. Foto: Nicole Tung pre New York Times

V priebehu roka Ukrajina stratila viacero miest, mestečiek a dedín vo východnom Donbase, pričom svoje jednotky zvyčajne stiahla po tvrdých bojoch, ktoré niekedy trvali celé mesiace.

Marinka padla ako prvá, čo bolo v januári znamením toho, že sa Rusko na bojisku opäť rozhýbalo. Potom prišla Avdijivka, priemyselné mesto, kde sa ukrajinskí vojaci ukryli v hustom labyrinte zákopov a bunkrov. Nakoniec sa Ukrajina tento týždeň stiahla z Vuhledaru, vysoko položeného banského mesta, ktoré bolo pilierom ukrajinskej obrany na juhovýchode.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.